Србија и Балкан

Вучић најавио одговор америчкој амбасади у Сарајеву: Биће занимљив дан

Мало ми је фалило да помислим да су довољно паметни у америчкој амбасади у БиХ да не коментаришу Сабор и да се не срамоте, написао је Вучић, између осталог, на Инстаграму
Вучић најавио одговор америчкој амбасади у Сарајеву: Биће занимљив дан© FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић је реаговао на саопштење амбасаде САД у Сарајеву да су закључци Свесрпског сабора "напад на Дејтонски споразум", најавивши одговор.

"Америчка амбасада у Сарајеву је рекла своје. Сутра ће добити одговор. Први пут ћу као председник Србије да им поставим питања, а верујте ми, одговор неће имати, иако се тиче баш Дејтонског споразума. Проблем је у томе што они нису навикли да постоје независне и суверене земље, као ни лидери који не желе да се додворавају њима, већ да бране интересе сопственог народа. Биће занимљив дан, а мало ми је фалило да помислим да су довољно паметни у америчкој амбасади у БиХ да не коментаришу Сабор и да се не срамоте. Овако, следи одговор. Постоји једна мала земља на брдовитом Балкану...", написао је Вучић на Инстаграму.

Амбасада САД у Босни и Херцеговини (БиХ) саопштила је данас да закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски мировни споразум и државне институције БиХ.

"Закључци не представљају одбрану Дејтонског мировног споразума, како аутори тврде, већ су намерни напад на тај споразум и државне институције БиХ", наводи се у саопштењу америчке амбасаде у БиХ.

Додали су да су закључци са Свесрпског сабора, који се односе на Дејтонски мировни споразум и независну државу БиХ, укорењени у "правним дезинформацијама и прожети грешкама".

"Јавне изјаве званичника Републике Српске (РС), а посебно председника РС Милорад Додика и председника Народне скупштине РС Ненада Стевандића, о закључцима и плановима за ‘раздруживање’ РС, (што је) друго име за отцепљење, представљају и напад на Дејтон и на територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ", додаје се у саопштењу.

Истакли су да Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ изричито наводе да је БиХ држава наследница Републике БиХ са својом унутрашњом структуром, модификованом, тако да се састоји од два енитета.
Ни Дејтон, ни Устав БиХ не дају ентитетима или било ком другом под-државном телу, право на сецесију, 'раздруживање' или било који други неспретни синоним за отцепљење који су измислили званичници РС", навели су из америчке амбасаде у БиХ.

Нагласили су да РС није држава и да може постојати само унутар БиХ.

"Она нема правни субјективитет изван БиХ. Додикови планови и акције доводе у опасност мирну, демократску и просперитетну будућност у евроатлантским институцијама коју грађани БиХ, укључујући и становнике РС, желе и заслужују", закључили су из америчке амбасаде.

image