Србија и Балкан

Дански робијаши у Гњилану: "Косово" мора да реновира затвор

Према споразуму, затвореници морају да служе казну под истим условима као што би служили у данском затвору и зато је неопходно да се "косовски" затвори "среде"
Дански робијаши у Гњилану: "Косово" мора да реновира затворGetty © Charles O′Rear

Затвореници које ће Данска, у складу са споразумом који је потписан с "Косовом" прошлог месеца, послати у затвор у Гњилану су особе које су осуђене на депортацију, навело је данско Министарство правосуђа.

"Према потписаном споразуму, Данска ће изнајмити затвор у Гњилану. Затвор има 300 места. Овај затвор је предвиђен за особе осуђене на депортацију", наводи се у саопштењу данског министарства, преноси Радио Слободна Европа.

Према споразуму, Данска неће слати затворенике осуђене за тероризам и ратне злочине, нити затворенике са дијагнозом озбиљних менталних поремећаја.

Цивилно друштво на Косову и у Данској је изразило забринутост због могућих кршења права затвореника како са Косова, тако и из Данске.

"Према споразуму, затвореници морају да служе казну под истим условима као што би служили у данском затвору", наводи данско министарство.

Министарство је саопштило да из тог разлога затвор у Гњилану мора да се реновира пре него што затвореници стигну, а то је 2026. године.

"Косовске власти морају да осигурају да се казне извршавају у складу с међународним обавезама Данске. Данска је дужна да то обезбеди", наводи се у саопштењу.

"Косово" ће од овог споразума добити око 200 милиона евра, које ће потрошити на Казнено-поправну службу у и обновљиву енергију.

image