Србија и Балкан

Ђурић: Србија никада неће прихватити отимање "Косова"

Чврсто верујем да ћемо у будућности морати да тражимо компромис за односе на Косову и Метохији, рекао је шеф српске дипломатије
Ђурић: Србија никада неће прихватити отимање "Косова"© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Министар спољних послова Марко Ђурић поручио је да Србија никада неће прихватити отимање "Косова" – кључног дела своје територије, изразивши уверење да ће у будућности морати да се нађе компромис за односе на "Косову", и уопште Срба и Албанаца, додајући да је дијалог "на леду" због Аљбина Куртија.

На 25. годишњицу од потписивања Кумановског споразума и усвајања Резолуције 1244 СБ УН, а поводом изјаве Вјосе Османи да је то велики тренутак у историји албанског народа, Ђурић је рекао да му је драго што је она сама демаскирала њену праву великоалбанску агенду, чиме је јасно показала да се ни пре четврт века није радило о стварању либералне, модерне, демократске, грађанске државе.

"Ради се о најважнијим тренутку у историји албанског народа, читајте – стварања предуслова за формирање 'велике Албаније'. Добро је што су маске пале", навео је Ђурић за "Јуроњуз Србија".

Истакао је да Србија никада неће прихватити отимачину кључног дела своје територије, не само 13 одсто земље већ простора на којем су сахрањени српски цареви и краљеви, постављени темељи српске државе…

Нагласио је да је Београд увек спреман за конструктиван дијалог о успешном суживоту, о нормалним односима, али и указао да је таквом реториком Вјосе Османи и делима Куртијевог етнонационалистичког режима три године уназад – јасно да су они против дијалога, нормализације и решења.

"Чврсто верујем да ћемо у будућности морати да тражимо компромис за односе на Косову и Метохији, за односе Срба и Албанаца, који неће значити да једна страна добије све, а друга ништа, већ 'модус вивенди' да се договоримо и да идемо заједно у будућност. Не по албанским платформама, не на платформама које значе одузимања права било коме, ни Албанцима, ни Србима, који су већ потпуно обесправљени, већ које су оријентисане ка будућности", рекао је министар Ђурић.

На питање шта за дијалог значе нови посредник ЕУ, нови шеф европске дипломатије, а шта носе очекивани избори на "Косову", Ђурић је напоменуо да је дијалог "на леду" због Куртија, али делом и зато што део међународне заједнице, великих сила које су учествовале и у стварању "Косова", није употребио сав политички капацитет како би створио предуслове за даљу нормализацију односа.

"Надам се да ће за почетак бити санкција за Куртија, који доследно крши све споразуме и доследно и насиљем спроводи све што је зацртао још док је био активиста и студентски лидер, а односи се на великоалбанску агенду. Док год не буде заустављен, тешко да могу да замислим напредак у дијалогу", признаје Ђурић.

Констатује да није неважно што земље Квинте иступају против Куртија, али и да ће се тек видети у којој мери ће оне бити у стању да вуку даље потезе.

"Надам се да хоће и енергичније и активније, јер је за нас важно да наши људи опстану на 'Косову', а њихов опстанак је угрожен", упозорио је Ђурић.

image