Србија и Балкан

Шта за Србију (не) значе резултати избора за Европски парламент?

Француска влада пала је због резултата избора за Европски парламент, а не цвета цвеће ни у другим европским државама. Да ли ће нова политичка клима у Европској унији утицати и на Србију?
Шта за Србију (не) значе резултати избора за Европски парламент?Getty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Пораст крајње деснице, мањи раст десног центра, као и велики пад либерала и зелених обележили су изборе за Европски парламент. Потреси су се десили на унутрашњем плану пре свега у Француској, а извесни су и у Немачкој и Белгији.

Представници либерала и Зелених које је јавност у Србији упознала због изјава о унутрашњој политици, пре свега притиска на Београд да уведе санкције Русији, као и по питању Косова и Метохије, а посебно због њихове улоге у доношењу резолуција против Србије, изгубили су велики број посланичких места.

Приштински медији објавили су да постоји бојазан да би европска перспектива тзв. Косова могла да буде угрожена због новог распореда снага у Европском парламенту.

Због свега наведеног, поставља се питање како ће се нова политичка клима у Европској унији одразити и на Србију?

Више разумевања за став Србије о санкцијама Русији?

За Србију су важни добри резултати Националног окупљања у Француској, Слободарске партије у Аустрији, Алтернативе за Немачку и Саре Вагенкнехт, Фидеса у Мађарској, Смера у Словачкој, јер то значи да ће у Европском парламенту бити још више странака које са разумевањем гледају на став Србије у вези са Косовом и Метохијом, што Београду отвара маневарски простор, оцењује научни сарадник Института за међународну политику и привреду др Александар Митић.

"То су странке које се противе агресивној политици према Руској Федерацији, већ се залажу за мировне преговоре и решавање ситуације у Украјини на дипломатски начин. То ће допринети додатном маневарском простору Србије, јер даје могућности да став Србије о неувођењу санкција Русији има више разумевања у Европском парламенту", указује наш саговорник.  

Србија ништа нити добија нити губи након ових избора, сматра професор Факултета политичких наука Зоран Чупић.

"Једино што би могло да утиче на Србију је то што су странке либерала и зелених изгубиле доста гласова у односу на претходне изборе. Са те стране би могло да се очекује да Србија буде мање мета за одстрел код ових странака којима смо увек били резервна мета", каже Чупић за РТ Балкан.

Резултати ће се пре свега негативно одразити на процес проширења ЕУ, јер су ојачале снаге које у својим програмима можда и не истичу експлицитно да се противе том процесу, али њихови изборни резултати могу да послуже као оправдање за даље успоравање проширења, каже Митић.

"Француска је случај за себе, уколико на националним изборима Национално окупљање понови резултат и дође до кохабитације Макрона и Ле Пенове, за Макрона би било још теже да гура агенду за проширење", напомиње наш саговорник додајући да ће Брисел и даље јавно говорити да се залаже за проширење иако то није реално.

И Чупић сматра да ће избори у Француској бити важни за Србију, те да би требало сачекати њихове резултате, јер су избори за Европски парламент често начин да се пошаље порука владајућим структурама у државама.

Шта ће бити са дијалогом са Приштином?

На питање да ли ће се однос Брисела по питању Косова и Метохије променити у случају новог специјалног изасланика, Митић одговара да се доказало да то што је Мирослав Лајчак из Словачке није посебно помогло Србији.

"У току његовог мандата интереси српске заједнице на КиМ су се драматично погоршали услед толеранције етничког чишћења уз помоћ Квинте, јасно је да тај дијалог не води специјални изасланик већ водеће земље Квинте које имају изузетно негативан став по питању територијалног интегритета Србије", напомиње Митић. 

Додаје да се Европска унија показала као изузетно пристрасан посредник, а питање колико је била посредник, јер је у великој мери заступала интересе Приштине супротно међународном праву, без обзира ко је на челу преговарачког тима, то ће бити ирелевантно, сматра Митић.

Чупић оцењује да се по питању односа Брисела према Србији ништа неће битно променити, ни по питању Косова и Метохије нити о увођењу санкција Русији.

"Резултати за Европски парламент су показали да су проблеми у дворишту Европске уније, пре свега у већим земљама попут Француске и Немачке, зато не би требало обраћати превише пажње на њих", закључује Чупић.

image