Србија и Балкан

Вулин одговорио Ховенијеру: Узалуд нам претите, смењујете, стављате под санкције, Косово је Србија

Такозвани амбасадор САД у Приштини има проблем са декларацијом Свесрпског сабора, али нема проблем што Курти укида динар, што крши сваки договор и што 12 година не формира ЗСО, али је љут јер Србија и Српска не признају Косово, напоменуо је Вулин
Вулин одговорио Ховенијеру: Узалуд нам претите, смењујете, стављате под санкције, Косово је Србија© TANJUG/ STR

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин је из Москве поручио изасланику САД у Приштини Џефрију Ховенијеру да САД узалуд прете и санкционишу, пошто су Косово и Метохија саставни део Србије.

Вулин, који борави у званичној посети руској престоници, је тако одговорио на Ховенијерову констатацију да се САД не слажу са Декларацијом усвојеном на Свесрпском сабору у Београду да је Косово саставни део Србије.

"Такозвани амбасадор САД у Приштини има проблем са декларацијом Свесрпског сабора. Нема проблем Ховенијер што Курти укида динар, што крши сваки договор и што 12 година не формира ЗСО, али је љут јер Србија и Српска не признају Косово. Ако му је лакше, не признајемо ни њега за амбасадора, а једва да га признају и Шиптари", поручио је Вулин.

Како је рекао, због тога Ховенијер свој посао у Приштини ради "као да је послат по казни".

"Шиптари су се увек плашили шефова у Вашингтону, али и амбасадора у Приштини. Од како су им послали Ховенијера, плаше се само његових шефова. Узалуд нам претите, смењујете, стављате под санкције, Косово је Србија", закључио је потпредседник Владе Републике Србије.

Подсетимо, Ховенијер је на међународној конференцији "Ругова и Запад" 10. јуна у Приштини истакао да су САД признале "Косово" као независну државу и да ће с "поносом" стајати иза тог става.

"Нисам имао прилику да читам све извештаје везане за 'Свесрпски сабор', али разумем да се користи језик који каже да је Косово саставни део Србије. Разумем да је то њихов став, али то није став било кога од нас, то није став САД, наших партнера из Квинте или било кога другога", рекао је Ховенијер.

image