Логистички проблеми спречили Кушнера да дође на тзв. Косово: Отказана посета бившег званичника УН

Амбасада Француске изражава жаљење због ове "препреке" и искрено захваљује свим личностима који су пристали да се састану са Кушнером током његове посете, саопштили су из француске амбасаде

Амбасада Француске на тзв. Косову, поводом очекиване посете бившег високог представника Уједињених нација, некадашњег шефа Унмика и првог човека француске дипломатије, Бернара Кушнера, саопштила је да ће до те посете "доћи касније".

Његова посета била је заказана за данас, како су објаснили из француског представништва, да би у међувремену била отказана због "логистичких проблема".

У одговору, амбасада је саопштила да жали због овог отказивања доласка, те захваљује представницима привремених приштинских институција Вјоси Османи, Аљбину Куртију и градоначелнику Приштине, Перпариму Рами.

"Обавештавамо вас да је посета Косову, бившег француског министра спољних послова и високог представника генералног секретара УН на Косову од 1999. до 2001. године, Бернара Кушнера, нажалост, морала бити отказана због логистичких проблема у вези са путовањем Кушнера", саопштено је из амбасаде у Приштине.

Додали су да ће посета бити организована накнадно.

"Амбасада Француске изражава жаљење због ове препреке и искрено се захваљује председнику, премијеру, скупштини Косова, градоначелнику Приштине, купштини општине и свим личностима који су пристали да се састану са Кушнером током његове посете", наводи се у саопштењу.

Кушнер је један од бивших међународних званичника, међу којима су Весли Кларк и Вилијам Вокер, који је требало да сведочи у корист бившег председника привремених приштинских институција Хашима Тачија. Против Тачија се у Специјалном суду води поступак по оптужници за злочине против човечности и ратне злочине.

Кушнер је као бивши шеф цивилне мисије УН на тзв. Косову одликован Медаљом мајке Терезе, намењеној особама које су се истакле у "хуманитарним активностима".

А неке од Кушнерових "хуманитарних активности" су, иначе, добро познате Србима. Подсетимо се оне када је на питање новинара какав је његов став о случају "Жута кућа", где су према тврдњама сведока на северу Албаније отетим Србима вађени органи, Кушнер одговорио контрапитањем:"Шта је то Жута кућа?"