Ђурић: Србија жртва идеолошког лова на вештице

Министар спољних послова Србије одговорио је на критике из БиХ на одржавање Свесрпског сабора

Србија је "поново жртва идеолошког лова на вештице", рекао је министар спољних послова Србије Марко Ђурић поводом критика из Босне и Херцеговине на одржавање Свесрпског сабора у Београду.

Ђурић је, гостујући у емисији "Прави угао" на РТВ подсетио критичаре да Србија окупљањем свог народа због неговања националног идентитета чини оно што је и предвиђено Дејтонским споразумом.

Уставна је обавеза и стратешко опредељење Србије да помаже Србима у региону да чувају свој регионални идентитет, свој српски идентитет, да негују остварена права и ниво аутономије, истакао је.

"Сматрамо да то није на штету било кога другог, већ да доприноси хармоничним односима у региону. Једино што не доприноси хармоничним односима је злонамерна интерпретација Сабора. Србија је у Декларацији јасно рекла да је земља будућности која је фокусирана на економски развој, један од приоритета је чланство у ЕУ, што не помињу ни поједини међународни званичници. То је, нажалост, очекивано и део онога што се дешава Србији, која је жртва идеолошког лова на вештице због свог геополитичког позиционирања", објаснио је Ђурић.

Додао је да је рука сарадње пружена и Федерацији БиХ, али да неки политичари из тог ентитета нападима желе да сакрију свој етнонационализам и "жељу да пресеку везе Србије и РС, што Београд никада неће прихватити".

"Жалосно је што се Бећировић, Конаковић, Лагумџија баве гажењем Дејтонског споразума, који је за нас у политичком смислу света књига. Ми га чувамо од свих оних који би хтели да разграде територијални интегритет Србије, али и свим срцем и страсно од оних који би да угазе надлежности РС", објаснио је Ђурић.

Указао је на одговор председника Србије Александра Вучића амбасади САД у Сарајеву, у којем је поновио посвећеност поштовању свих споразума, али и поставио питање где стоји да надлежности у области имовине могу да се одузимају ентитетима и преносе на федералне власти, а то је један од кључних узрока кризе које потресају БиХ.

"Што се тиче нашег Сабора нама је баш мерак да се налазимо и наставићемо да се срећемо, да се повезујемо, али не на штету било кога другог, већ у циљу јачања нашег идентитета, неговања језика, традиције и културе, а желимо да помогнемо и другима да негују језик, традицију, културу, јер су они наше комшије и пријатељи, а за мене и браћа. Нећу да дозволим да нас свађају Бећировићи, Конаковићи и разне друге политичке струје. Морамо да сарађујемо", поручио је Ђурић.