Министар Момировић: Могућа су бројна поскупљена, па и већа цена кафе

"Не смемо да искључимо ниједан сценарио. Озбиљно водимо политику ове државе, озбиљно пратимо све ствари и видећемо", истакао је министар унутрашње и спољне трговине Републике Србије

Живимо у специфичним временима, цена нафте скаче, не смемо да искључимо ниједан сценарио, па ни поскупљење кафе (од 50 одсто у малопродајним објектима које су медији најавили за 1. јул), изјавио је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић за РТС, али и прокоментарисао нове инвестиције из Јапана, те потенцијални споразум с Египтом о слободној трговини.

"Постоји криза када говоримо о логистици, када говоримо о Вијетнаму, Индонезији, где се производи кафа. У Бразилу и Јужној Америци имају другачије изазове. Делује да ће тако бити. Али ми живимо у специфичним временима. Ми не живимо у редовним временима. Ми живимо у непосредном ратном окружењу", истакао је Момировић.

Додао је да цена нафте поново скаче, а да је цена струја за сада стабилна, иако је и то изазов дугорочно гледано, јер постројења за производњу у Украјини су практично девастирана.

"Не смемо да искључимо ниједан сценарио. Озбиљно водимо политику ове државе, озбиљно пратимо све ствари и видећемо. Цена кафе је данас између 150 динара и 190 за 100 грама. Пратићемо ситуацију", каже Момировић.

Трговинска размена с Јапаном

Коментаришући то што је после четири деценије државно-привредна делегација Србије посетила Јапан, чије компаније у овом тренутку запошљавају 4.000 људи у Србији, најавио је нове инвестиције ове источне државе, као и да ће се врло брзо кренути у преговарање, онда и потписивање споразума о заштити инвестиција у наредне две године.

Српска делегација имала је састанке с највећим компанијама у Јапану.

"С Мицубишијем, затим Такедом с којим радимо Био4 кампус. Отприлике, јапанске компаније инвестирају око 100 милиона евра годишње. Наша трговинска размена је око 330 милиона евра. Морамо да направимо такав план, да у наредних неколико година трговинску размену подигнемо на милијарду евра. Да инвестиције са ових 500 милиона подигнемо на две милијарде. Да нема 4.000 запослених у јапанским компанијама, него да има 20.000", истакао је министар.

Споразум о слободној трговини с Кином

Момировић је поменуо и да првог јула ступа на снагу Споразум о слободној трговини с Кином, што је, како је рекао, невероватна шанса за Србију.

"То је јединствена шанса. То је ексклузивна шанса за наше компаније, јер ће ту прилику имати само компаније из Србије. И јапанске компаније су заинтересоване за то. И немачке компаније су заинтересоване", подвукао је Момировић, али и додао да ће се први позитивни ефекти видети следеће године.

Према његовим речима, пут Кине прво иду сировине, односно руде, пољопривредни производи, сушено воће, у чему је Србија најпрепознатљивија, пре свега у Азији, а између осталог и у Јапану.

"Ту је потенцијал заиста велики, ту је прехрамбена индустрија, ту је наравно и машинска индустрија, фармацеутска индустрија. Сви ти производи ће се без царина извозити на кинеско тржиште. Ја мислим да је то ексклузивна ствар за наше компаније у Европи", рекао је Момировић.

Преговори с Египтом о слободној трговини

Што се тиче преговора с Египтом око споразума о слободној трговини, Момировић је рекао да би требало да се у наредних месец дана затворе сва осетљива питања.

"Споразум ће бити јако стимулативан пре свега за нашу пољопривреду. Све ово радимо да бисмо достигли наш жељени циљ – да 2027. просечна плата буде 1.400 евра, да просечна пензија буде 650 евра, јер то дугујемо нашим грађанима. Економија је најважнија ствар", закључио је Момировић за РТС.