Србија и Балкан

Жалбе стигле у Виши суд: Шта су приговори опозиције на изборе у Београду?

Неколико сати пред истек рока на писарницу Вишег суда у Београду стигле су жалбе опозиције на изборе, потврђено је та РТ Балкан
Жалбе стигле у Виши суд: Шта су приговори опозиције на изборе у Београду?© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Синоћ је истекао рок за подношење жалби на решења Градске изборне комисије о приговорима. У последњим сатима пред крај рока Вишем суду у Београду предато је пет жалби, потврђено је за РТ Балкан у овој институцији.

Претходно је Градска изборна комисија делимично усвојила један приговор опозиције и одбила седам приговора на изборни процес гласања за одборнике Скупштине Београда.

На ова решења странке су имале право жалбе у року од 72 сати, што су, како сазнајемо, синоћ искористиле на писарници Вишег суда.

Након пресуде Вишег суда, Градска изборна комисија ће у случају другачије одлуке, морати да ревидира резултате или евентуално наложи понављање избора, од чега зависи и проглашење коначних резултата.

Напомињемо да се ови приговори не односе на гласање за појединачне градске општине у којима је поднето 84 приговора након одржаних избора.

Ко се жалио и на шта у Београду?

Седам жалби на нивоу избора за одборнике градске скупштине предала је Група грађана "Крени-промени", а једну коалиција "Бирамо Београд".

"Крени-промени" се жалио да је на бирачком месту број 2 у Земуну учестало гласање више лица иза истог паравана, фотографисање гласачког листића, неовлашћено снимање дешавања на бирачком месту, да нису правилно утврђени важећи и неважећи листићи, због чега су тражили исправку записника и да се избори понове на том месту.

Међутим, ГИК је утврдио да чланови бирачког одбора, супротно наводима из приговора, нису имали примедбе на поступак гласања, да се број листића поклапа са бројевима из записника, због чега је приговор одбијен, а усвојен само у делу који се односи на исправљање записника.

Иста група жалила се на гласање на бирачком месту 9 на Савском венцу наводећи да су се задржавала лица која немају права и дужности у вези са спровођењем избора, да су неовлашћено снимана дешавања на бирачком месту, давана телефонска обавештења о томе која лица нису изашла на изборе, као и да је постојао паралелни бирачки списак.

На бирачком месту 50 у општини Раковица, наводи се у приговору "Крени-промени", запечаћена је гласачка кутија а да претходно контролним листом и потписима најмање једног члана одбора и првог бирача није потврђено да је кутија исправна и празна. ГИК је констатовао да је дошло до изборне неправилности, али да она не може да утиче на правилност провођења гласања.

На бирачком месту 40 на Новом Београду "Крени-промени" пријављује да је лице које гласа пријавило како жена до ње фотографише гласачки листић, а након што је затражено да избрише фотографију, навела да ће ту слику да проследи сину који за то може да добије новац.

ГИК је констатовао да чланом 156. Кривичног законика давање мита у вези са гласањем не може да утиче на правилност гласања, већ "може указати бирачком одбору да у случају таквог догађаја о томе обавести органе који су надлежни за поступање у складу са законом".

Бирач однео гласачки листић

На истом бирачком месту на Новом Београду, како се наводи, бирач је око 9 часова изнео гласачки листић, због чега је члан бирачког одбора захтевао прекид гласања, међутим, Градска изборна комисија је утврдила да ни Закон о локалним изборима ни Закон о избору народних посланика не прописују обавезу да бирач убаци свој листић у гласачку кутију.

Подсећа се да Закон о локалним изборима предвиђа поништавање гласања само ако је број листића у кутији већи од броја изашлих бирача.

У општини Раковица на бирачком месту 23 "Крени-промени" поднео је приговор да је "бирач Славко Стошић гласао без важећег документа (личне карте), па је убацио само један листић у гласачку кутију док други није, па га је накнадно убацио кад се вратио од куће, где је преузео личну карту у пратњи члана бирачког одбора Драгише Јоковића, те је, због таквог поступања на бирачком месту гласање морало бити прекинуто", наводи се у жалби.

Међутим, ГИК је утврдио да је председница бирачког одбора сачинила изјаву у којој наводи да је са чланом одбора задуженог за идентификацију одлучила да он са бирачем оде до његове куће по документа, с обзиром на то да бирач станује близу.

И сам Јоковић, члан одбора који је ишао до куће бирача, доставио је изјаву да је у питању његов комшија, који је на дан избора код себе имао возачку дозволу и здравствену књижицу, што нису била одговарајућа документа.

На Новом Београду на бирачком месту број 67 десила се изборна неправилност, тврди "Крени-промени", јер је члан одбора писао редне бројеве бирача изашлих на гласање и на тај начин водио евиденцију о излазности, да је дошло до вербалног сукоба међу члановима одбора, због чега је интервенисала полиција.

ГИК је пак утврдио да у примедбама на записник чланица одбора није навела да је дошло до писања редних бројева, нити бележења изашлих бирача, због чега је приговор одбијен.

Коалиција Бирамо Београд поднела је примедбу на гласање на бирачком месту 46 на Новом Београду наводећи да је на веб презентацији РИК-а у рубрици број гласачких листића у кутији прецртано 549 и поред написано 550 без икаквог парафа или потписа са стране, па је нејасно ко је извршио ту измену, због чега траже понављање гласања.

ГИК је одговорио да је донето решење о исправљању записника са бирачког места након што је сачињен извештај о томе да је направљена грешка у попуњавању записника, те да је увидом у материјал утврђено да је реалан број искоришћених листића 550.

У приговору на гласање на бирачком месту 41 у општини Палилула "Крени-промени" наводи да су чланови бирачког одбора бланко потписали записник три сата пре затварања бирачког места.

ГИК одговара да по члану 105. Закона о избору народних посланика записник потписују чланови бирачког одбора или њихови заменици, а да време потписивања није прописано поменутим законом, те да околност о времену у којем су потписали записник не може да буде од утицаја на законитост спроведеног гласања.

image