Цвијановић: Амбасада САД није одговорила ни на једно Вучићево питање

Цвијановићева указује да из америчке амбасаде "расписали", али да није видела одговор ни на једно питање које је амбасади претходно поставио председник Србије Александар Вучић

Српска чланица Председништва БиХ Жељка Цијановић изјавила је данас да покушаји амбасаде САД у Сарајеву да убеде јавност да већу правну снагу има нечија изјава од Устава "најбоље сведочи о дубоко потцењивачком односу према БиХ".

"Уместо да су цитирали Устав и Дејтонски споразум, они су се позвали на изјаву О' Брајана као да је изјава било којег страног или домаћег званичника извор права", рекла је Цвијановић и додала да је Уставни суд БиХ "нажалост доносио многе одлуке под директним утицајем страног фактора а које нису биле у функцији заштите Устава, већ искључиво усмерене на стварање новог уставног амбијента".

Она је истакла да је "неред" у Републици Српској настао због, како је рекла, појава које су, хранећи политичке апетите једних, настојали упорно да одузимају права другима.

Из амбасаде је такође наведен став да изјаве председника Републике Српске (РС) Милорада Додика и председника Скупштине РС Ненада Стевандића о закључцима и плановима за раздруживање РС представљају "напад на Дејтонски споразум и на територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине".

На те тврдње председник Србије Александар Вучић одговорио је рекавши да су Дејтонским мировним споразумом регулисане надлежности централних власти и ентитета, и затражио да конкретно одговоре како су дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима, а не ентитетима.

"Моје прво питање за њих је како, где и од када негде пише да имовина припада централним властима, а не ентитетима. Наиме, тачком 3 Устава БиХ, анекс 4. Дејтонског споразума, предвиђено је да све државне функције овлашћења која нису изричито додељене институцијама БиХ припадаће ентитетима", навео је Вучић.