Србија и Балкан

Град величине ораха погодио Чачак и Лучане: Воће и усеви преполовљени

Док чекају на процену штете, мештани тврде да не памте овако крупан град
Град величине ораха погодио Чачак и Лучане: Воће и усеви преполовљени© Anadolu Agency via Getty Images

У чачанским селима Лозници, Атеници, Кулиновцу, Јежевици и Бањици падао је град величине ораха који је изазвао штету на пољопривредним културама.

Град и јако невреме су били у подјеличким селима у драгачевском крају. Из општине Лучани наводе да има штете на усевима и у воћњацима.

Драгиша Иконић из села Бањице каже да је прво падао град, а након десетак минута почела и киша као и да је цело двориште било прекривено градом.

"Ако би на овоме завршило опет би било добро али лето је дуго. Тек ће се видети штета када буде угрејало сунце. Где је ударио град ту нема помоћи. Добро је што није био онај ситни, јер уништава све, а овај крупни он уништи само ону воћку коју удари, остале не оштети", рекао је Иконић.

Радован Терзић из горњег краја села Бањица каже да не памти овако крупан град, неки су били величине ораха, а неки гушчијег јајета.

"Падао је седам, осам минута сув град, а онда ударила и киша. Штета не може још увек да се процени. Није био чест град али онде где је ударио, ту је кидао", рекао је Терзић за Танјуг.

Чачанска села погођена градом важе за воћарска и у њима се гаје шљиве, јабуке, малине, нектарине и касије.

Терзић каже да је у свом засаду налазио плодове на пола преполовљене ударом града.

image