Насиље у школама се не смањује: Ученик шестог разреда одгурнуо и опсовао наставницу

Из Независног синдиката просветних радника Србије поводом напада је саопштено да је неопходна мера моменталне суспензије из наставе како би дошло до нормализације наставног процеса

Ученик шестог разреда Основне школе "Васа Пелагић" у Београду јуче је физички насрнуо на наставницу музичког васпитања.

Директорка школе Биљана Вујић за Н1 је данас рекла да су предузети су сви кораци у оквиру важећих прописа и да је у току утврђивање свих чињеница и околности у вези са нападом на наставницу.

"Школа је одмах поступила по утврђеним процедурама, у складу са Протоколом о поступању у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање и догађај пријавила надлежним институцијама", рекла је она.

Према њеним речима, у школи је одржан састанак Тима за заштиту од дискриминације, насиља и занемаривања.

Наставница А.С. раније је испричала да је у питању ученик који је већ под неком врстом надзора и да нема примерно владање.

"Упутила сам га код разредног старешине јер је на часу пушио електронску цигарету и са њим је отишао код заменика директора, који је био у школи у поподневној смени. Ученик се вратио после десетак минута и наставио да се шета по учионици, а када сам га опоменула да не сме да се шета на часу, пришао ми је и уз речи 'марш тамо, ко те шта пита' и уз псовке ме одгурнуо. Могао је и неко дете да закачи и ко би био крив? Ја, јер се све десило на мом часу", испричала је она за "Данас" и поставила питање да ли треба да напусти просвету.

Из Независног синдиката просветних радника Србије поводом напада је саопштено да овакви инциденти показују да се насиље у школама не смањује.

"Побољшања у погледу безбедности наставника нема, и да је мера тренутне суспензије из наставе неопходна за нормализацију наставног процеса који је већ дуго талац насилних појединаца", наводи синдикат у саопштењу.