Србија и Балкан

Марко Бастаћ за РТ Балкан: Ко ће преузети власт на Старом граду?

Иако су представници опозиционих листа "Бирамо Београд" и "Крени-промени" још у изборној ноћи прогласили да ће преузети власт на Новом Београду, Врачару, Савском венцу и Старом граду, то је постало неизвесно због постизборних преговора
Марко Бастаћ за РТ Балкан: Ко ће преузети власт на Старом граду?© Antonio Ahel/ATAImages

Власт у централној београдској општини – Старом граду, зависи од одлуке једног човека – Марка Бастаћа, лидера листе "Чувари Старог града".

Након гласања, листи "Бирамо Београд" припала су 23 мандата, Српској напредној странци 21, а одлука о новој власти зависи од Бастаћа чији "Чувари Старог града" имају 10 мандата.

Због таквог распореда политичких снага, Бастаћ је претходних дана био најтраженија личност у овом делу града, али је успешно избегавао појављивање у медијима.

Како је потврдио за РТ Балкан, ћутање је прекинуо данас јер су коначно проглашени изборни резултати.

"Данас у 17 и 30 часова биће одржан састанак са представницима 'Бирам борбу'", каже Бастаћ.

На питање да ли је донео одлуку са ким ће формирати власт, Бастаћ одговара да то зависи од три принципа која важе за све, и СНС и опозицију.

"Прва тачка је да ћемо разговарати у наредном периоду искључиво и само о нашем програму за Стари град у наредне четири плус четири године. Друга тачка је да нема наметања виших страначких интереса, све одлуке које се буду тицале Старог града доносиће се искључиво грађани Старог града. А трећа тачка је да ће се сви разговори и реализација плана водити искључиво кроз институције, а не на улици", истиче Бастаћ.

"Ми ћемо разговарати са свима, а преговараћемо само са онима који прихвате све тачке нашег програма", подвлачи Бастаћ.

Како додаје, за сада га нико из Српске напредне странке званично није позвао на преговоре о формирању власти.

За то време из Странке слободе и правде Драгана Ђиласа стиже саопштење у којем наводе да је Бастаћ "кандидат Курира и Игора Жежеља".

"Човек, који је да би преживео, претходних година радио као достављач хране, одједном је имао новца за кампању на мрежама вредну десетине хиљада евра, просторије за своју листу, билборде… Гласове је на овим изборима добио од оних који су били против Вучића, али нису желели да гласају за Добрицу Веселиновића и 'Бирам борбу'", наводе из ССП-а који није учествовао на изборима у Старом граду.

Због тога критикују доскорашње колеге са листе "Бирам борбу" зашто иду на преговоре са Бастаћем.

"Иду на ноге Бастаћу дозвољавајући да им он продаје причу о наводном програму за Стари град", наводи ССП.

image