Србија и Балкан

Шта се дешавало на конференцији у Сарајеву: Српска делегација између хрватских и приштинских напада

Чланови српске делегације за наш портал кажу да су изразили протест и оштро и аргументовано бранили српске интересе
Шта се дешавало на конференцији у Сарајеву: Српска делегација између хрватских и приштинских напада© Приватна архива

Први од два дана годишњег састанка представника комисија за одбрану и безбедност парламената држава Југоисточне Европе у Сарајеву, прекинут је раније због провокација и скандала уприличених од стране приштинских и загребачких представника, због којих је српска делегација напустила конференцију.

Предводник српске делегације, заменик председника Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Србије, Дарко Јовановић, за РТ Балкан каже да је делегација изразила протест и оштро и аргументовано бранила српске интересе од изјава чланице Сабора Хрватске Здравке Бушић да ће "Косово" ускоро бити примљено у Савет Европе, и нелегалног говора представника приштинских привремених институција.

"Указали смо им да је учешће представника привремених институција у Приштини бесмислено, због чињенице да је КиМ саставни део Републике Србије, по Резолуцији 1244 СБ УН, као и да је Резолуцијом и Кумановским споразумом, јасно дефинисано да тзв. безбедносне снаге морају бити разоружане. Зато немају право ни да говоре на ту тему, што је одређено и самим актима Регионалног центра за безбедносну сарадњу 'Раквијак'. Упозорили смо и на кршење међународног права, статуса Срба под Куртијевом управом, пуцање на српске дечаке који су носили Бадњак на Божић у јануару 2022", објашњава Јовановић.

Поводом медијских и приштинских тврдњи да су наши чланови лупали о сто и искључивали микрофон приштинској делегацији, Јовановић каже да је то апсолутна лаж и да је заправо било обрнуто - они су ти који су покушавали да нас ућуткају.

"Ми смо затражили званичан став директора 'Раквијака' Константина Михаила Георгијева, једног од организатора састанка, чије је седиште у Загребу, а добили смо и извињење хрватске саборске заступнице. Директор је дао све од себе да нам изађе у сусрет, пре свега како Косово убудуће не би кршило постојеће акте и како би се учесници и гости придржавали дефинисаних оквира", објаснио је Јовановић.

Њима је друштво у бојкоту годишњег састанка правио и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ, Радован Ковачевић (СНСД).

Он је за РТ Балкан рекао да се придружио ставу Србије и гостима из Приштине јасно нагласио да је за БиХ Косово и Метохија искључиво саставни део Републике Србије.

"Они су намерно дошли да провоцирају, да говоре да је Косово призната држава. Замолио сам (шефа приштинске делегације) Арбера Реџаја за минимум пристојности, и рекао им да од њих тражим, с обзиром на то да се налазе у нашој земљи, да ту чињеницу и поштују", истакао је Ковачевић и нагласио да се приштинска делегација данас није појавила на састанку, што говори о њиховим стварним намерама.

"То су потврдили људи из Директоријата ‘Равијака’, наводећи да представници Косова (са звездицом), не би смели да говоре о питањима одбране, али да је овде реч о парламентарном надзору и да им је из тог разлога допуштено да изнесу свој став", казао је Ковачевић.

Данас, другог дана конференције, чланови делегације Србије и Ковачевић, вратили су се раду и показали јединство у наступу.

Хрватица Туђманова саветница, а брат и муж терористи

Посланица Сабора Хрватске Здравка Бушић, која је директно провоцирала наше представнике, током грађанског рата била је саветник Фрања Туђмана.

У јавности је позната по томе што су јој брат Звонко и муж Винко у Америци осуђени за тероризам. Звонко Бушић осуђен је због отмице авиона и убиства њујоршког полицајца, а њен супруг заједно са још петорицом хрватских националиста за убиства, паљевине и изнуде, пренео је РТРС.

Као девојка у Америци, Бушићева је била припадница Хрватског народног отпора, организације коју је након Другог светског рата основао усташки командант и управник логора Јасеновац Вјекослав Макс Лубурић.

По повратку у Хрватску, Здравка Бушић била је посланик у Европском парламенту, као и државни секретар у Министарству спољних и европских послова Хрватске.

Састанак организују Заједничка комисија за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ, Регионални центар за безбедносну сарадњу "Раквијак" и Мисија ОЕБС-а у БиХ уз подршку Женевског центра за контролу оружаних снага.

image