Стано: Србија лобирањем против тзв. Косова крши споразум о путу ка нормализацији

Ако не буде напретка у нормализацији, неће бити напретка у преговорима о чланству, истакао је званичник ЕУ

Портпарол Европске уније Питер Стано оценио је да лобирање Србије против чланства тзв. Косова у међународним организацијама представља "чисто" кршење Споразум о нормализацији односа који је постигнут између Приштине и Београда 2023. године.

"Споразум о путу ка нормализацији важи и потпуно је обавезујуће и за Косово и за Србију. Ово укључује члан четири овог споразума. Лобирање Србије против Косова је јасно кршење Споразума", рекао је Стано за Радио Слободна Европа.

Такође, он је нагласио да Србија не може да постане чланица Европске уније без нормализације односа са тзв. Косовом.

"Ако не буде напретка у нормализацији, неће бити напретка у преговорима о чланству", додао је званичник ЕУ, одговарајући амбасадору Сједињених Америчких Држава у Србији Кристоферу Хилу, који је данас истакао да ЕУ неће тражити од званичног Београда да признају независност Косова де јуре ако се придружи Унији.

РСЕ наводи да је Србија у мају лобирала против чланства тзв. Косова у Савету Европе, који је на крају одлучио да захтев Приштине за чланство уопште не ставља на дневни ред, иако је прошао две од три неопходне фазе.

Обавезе Србије које произлазе из договора у Охриду постале су формално интегрални део преговарачког оквира у приступном процесу између Београда и Брисела.

ЕУ инсистира на принципу да у чланство не може да прими нове чланице докле год имају нерешене билатералне односе.