Србија и Балкан

Од Адема до Башкима Јашарија: Курти опет о нераскидивим везама своје "владе" и "војске" са тзв. ОВК

Курти је јуче, у говору на паради у Приштини рекао да КБС, односно "'војска Kосова' потиче од Ослободилачке војске Kосова, којој је вођа и пример био Адем Јашари"
Од Адема до Башкима Јашарија: Курти опет о нераскидивим везама своје "владе" и "војске" са тзв. ОВКGetty © Ferdi Limani

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти потврдио и јуче, на паради тзв. Косовских безбедносних снага, још једном и по ко зна који пут, нераскидиву везу "косовске војске" која по међународном праву не би смела да постоји и своје "владе" са терористичком Ослободилачком војском Косова која је неко време деведесетих била и на листи терористичких организација Стејт департмента.

Курти је јуче, на паради у Приштини још једном поновио да "војска Kосова потиче од Ослободилачке војске Kосова, којој је вођа и пример био Адем Јашари".

"Драги војници, наслеђе свега што представља Адем Јашари и Ослободилачка војска Kосова, данас је уједињено између вас у Kосовским безбедносним снагама и њиховог команданта, вашег и нашег, генерал-потпуковника Башкима Јашарија, унука Адема и Хамзе", рекао је јуче у Приштини Аљбин Курти.

"Косовски премијер у надахнутом говору додао је јуче и да "дух и традиција Ослободилачке војске Kосова, осим што живе у нашим срцима, стављени су и на чело косовске војске, кроз људе који су из ње изашли и сада су међу вама", поручујући својим војницима да се "сваки пут када обуку војну униформу, присете да носе униформу наследника исте војске о којој се Адем Јашари усудио да сања и за коју се борио и дао живот".

"Ако погледамо уназад, на тачно ово место где се налазимо данас у Приштини, на дан ослобођења, поред српских оружаних снага које су почеле да се повлаче одавде и са целог Kосова, видели бисмо и јединице Ослободилачке војске Kосова, са висоравни Голач које су се спустиле и ушле у Приштину. А на њиховом челу је био Ејуп Маћедонци – Уки, кога данас имамо на челу Министарства одбране, ресора Владе Kосова који руководи нашом војском", додао је Курти.

Куртијеве везе са тзв. ОВК су, иначе, старе, добро познате, дугогодишње. Још на почетку сукоба на Косову, средином 1998. године Курти, који је до тада предводио студентске протесте против Милошевића и српских власти, придружио се Адему Демаћију, тада политичком представнику ОВК.

Ухапшен је током НАТО бомбардовања, наводно при покушају да изађе са Косова, затворен, а у јуну 1999. године са неколико стотина затвореника са Косова и Метохије пребачен је у централну Србију. Девет месеци касније, почетком 2000. у Нишу је осуђен на казну од 15 година затвора због тероризма. На суду је рекао да признаје само суд свог народа.

Убрзо је, међутим, после пада Милошевића, одлуком нових власти пуштен на слободу. Када се после две и по године затвора 2001. вратио на Косово, у Приштини га је, сем студентских лидера дочекао и један од бивших команданата ОВК Сулејман Селими звани Султан.

Априла 2020. године, тада као одлазећи премијер, отпустио је свог саветника Шкељзена Гашија због изјаве да су "поједини борци ОВК починили злочине током рата 1998-1999. године" која је тада на Косову и Метохији изазвала буру негодовања.

Годину дана касније, Курти је поводом отварања архива ОВК изјавио и да је "Ослободилачка војска Косова најтранспарентнија војска која је у регији икада ратовала", те да је "архив ОВК увек био отворен за УНМИК, Хашки трибунал Еулекс као и за ширу јавност".

Говорећи о оптужници и суђењу командантима ОВК пред Специјалним судом у Хагу, Курти је у међувремену више пута понављао да "Тужилаштво сматра све оптужене за зло, а да их Косово признаје као истакнуте борце ОВК".

Команданти ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су у Хагу за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Албанији од марта 1998. до септембра 1999. године, за мучења и убиства, окрутно поступање, присилне нестанке, прогоне на политичког и етничкој основи, незаконита хапшења и поступања. Тужиоци су на почетку суђења именовали 75 убијених, од којих је 51 особа српске националности, 23 су Албанци а једна је Ром.

У потврђеној хашкој оптужници, описани су догађаји који су пратили притварања у логоре ОВК на Косову као и на северу Албаније, у Кукешу и Хасу. Што се тиче КиМ помињу се логори у Ђаковици, Гњилану, Качанику, Србици, Липљану, Малишеву, Новом Брду, Подујеву, Приштини, Призрену, Ораховцу, Сувој Реци, Витини...

Доказни материјал из оптужнице указује на велики број отмица, притвора, убистава, нестанака које су припадници ОВК, од којих према Куртију "потиче" данашњи КБС, починили против стотина Срба, Рома, нелојалних Албанаца.

"Ови акти насиља и малтретирања вршени су организовано по утврђеном обрасцу, док су челници ОВК и оптужени лично, изјавама и публикацијама стално позивали на насиље против противника, што указује на оркестрирање насиља са врха", наводи се у документима суда у Хагу.

За убиства 14 жетелаца у Старом Грацку, за Ливадице, убиства деце у Гораждевцу, за одсечене главе и убиства монаха, за стотине убијених Срба, за мучења, трговину органима, отмице, пљачке иза којих стоји ОВК за сада правде нема, али су и ови догађаји на конту тзв. ослободилачке војске којом се председник владе у Приштини толико поноси.

Сам Курти "косовски Че Гевара", "револуционар у елегантном оделу", како су га једном назвали британски медији, у интервјуу за америчке новине, описујући себе рекао је, иначе, да је "романтична особа" и да "није шовиниста".

Тзв. ОВК је, иначе основана 1993. године, а као њен оснивач у новијој косовској историји означен је Адем Јашари. Распуштена је септембра 1999. године, али је на стотине њених припадника ушло у тзв. Косовски заштитни корпус. Само од почетка 1995. до краја 1998. године терористичке групе ОВК извршиле су 1.845 оружаних напада на КиМ на полицију, цивиле, углавном Србе.

Убијено је у том периоду 364 људи, међу њима 122 полицајца и 232 цивила, теже или лакше повређено је 605 лица од тога 426 припадника полиције. Од почетка 1998. године до краја октобра те године полиција и војска широм КиМ запленили су од терориста 8.894 аутоматске пушке и пиштоља, 29 бестрзајних топова, 37 минобацача, 15 ракетних бацача "амбруст", тоне експлозива. Током 1998. ОВК је Косову и Метохији отела 249 лица, међу њима било је 13 припадника МУП-а који су мучени и зверски побијени.

image