Србија и Балкан

Патријарх Порфирије: Данас је дан спасења, славе и радости

После беседе патријарха Порфирија служен је акатист преподобном Јустину Ћелијском, чиме је завршена Спасовданска литија
Патријарх Порфирије: Данас је дан спасења, славе и радости© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Патријарх српски Порфирије рекао је данас у беседи на свечаној Спасовданској литији у Храму Светог Саве да је данас дан спасења, славе и радости и празник нашег вечног спасења.

"Догађај када је спаситељ наш господин Исус Христос једном засвагда преместио нашу вечну отаџбину са земље на небо и поставио људску природу на престо са десне стране Оца небеског на место које тој природи људској припада", рекао је патријарх Порфирије.

Додао је да то знају "и наши свети Немањићи", који су највеће светиње и задужбине посветили управо Спасовдану.

"Добро нам дошао свети наш Оче Јустине, добро нам дошао у наш и твој град, у овај велики празнични дан. Сви се ми неизмерно радујемо", рекао је патријарх Порфирије.

Данашња времена, додао је, нису ништа мање компликована него она у којима је он живео.

"И данас твоја благовест, реч једнако има снагу и значај и на исти начин као некада звучи и данас, и једнако је лек на рану људску жедну истине, правде и Бога", рекао је патријарх Порфирије.

Да бисмо се одупрли свим искушењима на плану личном и народном, рекао је патријарх, борећи се за егзистенцију и сигурност, безбедност и напредак, за свако наше добро морамо водити борбу пре свега и изнад свега на духовном плану.

"Стога нам је Бог дао на овај дан да се саберемо овде, око Јустина и да сви заједно затражимо његове топле молитве", рекао је патријарх Порфирије.

После беседе патријарха Порфирија служен је акатист за преподобног Јустина Ћелијског, чиме је завршена Спасовданска литургија.

Свечана Спасовданска литија са кивотом са светим моштима Преподобног Јустина Ћелијског и чудотворном иконом Пресвете Богородице Знамење, коју предводи патријарх српски Порфирије у пратњи архијереја, кретала се од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве.

Литији су присуствовали представници државних и градских власти, на челу са премијером Милошем Вучевићем и председником Привременог органа Београда Александром Шапићем, више стотина свештеника, чланова свих београдских црквених хорова и културно-уметничких друштава, разних родова Војске Србије и Полиције, као и бројни грађани.

Часни крст на литији носио је најбољи ученик Богословије Светог Саве у Београду Николај Станић из Дервенте.

Славећи Спасовдан, Београд чува спомен на дан 1403. године када га је деспот Стефан Лазаревић прогласио српском престоницом, а то је и слава манастира Високи Дечани, Бањалуке, Невесиња и Источног Новог Сарајева.

image