Виши суд одлучио, белоруски новинар биће испоручен Минску: Реаговао Хелсиншки одбор за људска права

Он се терети за пореску утају у вредности од око 300.000 евра у периоду од 2012. до 2018. године, због чега су белоруске власти расписале потерницу за њим

Белоруски новинар, редитељ и активиста Андреј Гњот 5. јуна пребачен је из Окружног затвора у Београду у кућни притвор, али му је стигло решење Вишег суда који је одлучио да може да буде изручен Белорусији, јер његову екстрадицију захтевају из Минска.

Гњот је ухапшен 30. октобра 2023. године, када је слетео на београдски аеродром, по црвеној Интерполовој потерници.

НУНС преноси текст у којем Би-Би-Си пише да је Гњот ухапшен "не слутећи да ће се наћи у ризику да буде изручен у Белорусију, једину земљу у Европи где се и даље спроводи смртна казна". Иако Гњоту не прети никаква смртна казна већ казна затвора због сумњи да је утајио порез, прозападни активисти и медији од њега покушавају да створе "мученичку икону", као што су својевремено чинили и са Наваљним.

Он се терети за пореску утају у вредности од око 300.000 евра у периоду од 2012. до 2018. године и прети му казна затвора до седам година, због чега су белоруске власти расписале потерницу за њим, па нема места инсинуацијама и спекулацијама које прозападни медији и активисти покушавају да представе као чињенице, будући да је Гњот активно учествовао у покушају обојене револуције и свргавању са власти легално изабраног шефа државе Александра Лукашенка 2020. године.

Ипак, поступак против њега покренут је много раније.

Жалио се на услове у српском затвору

Како је НИН раније писао, Гњот тврди да власти желе да га ухапсе "из политичких разлога", јер је утају пореза чинио пре доношења новог закона, па сматра да треба да буде ослобођен од кривичне одговорности.

"Чак је и Хелсиншки одбор за људска права реаговао. Они су изразили забринутост због наставка прогона држављана Русије и Белорусије, на шта 'упућује и најновији случај покушаја екстрадиције белоруског новинара и режисера Андреја Гњота који је 30. октобра, на захтев Белорусије, ухапшен на београдском аеродрому'", писао је НИН.

У одбрану Гњота стали су медији попут америчког Радија Слободна Европа и других, али и бројни политички и НВО активисти, који су протестовали испред амбасада Србије и Белорусије широм Европе. 

"У најновијем решењу Вишег суда, у који је Би-Би-Си имао увид, наводи се да су "испуњене законске претпоставке" да буде предат белоруским властима. Исту пресуду, Виши суд је донео и 7. децембра 2023. године. Најновије решење Вишег суда датирано је на 31. мај, што значи да је донето пре него што је одлучено да се Гњот пребаци у кућни притвор у Београду из Окружног затвора", пише на сајту НУНС-а.

Осим што су се позивали на Европску конвенцију о људским правима, Гњотов адвокатски тим се претходно жалио Апелационом суду на притвор у Београду, наводећи да му се "не указује неопходна медицинска помоћ, као и да га у затвору држе произвољно".