Годину дана од забране српске робе на КиМ: Хоће да искорене све српско

Додатни удар на Србе у покрајини изазвала је одлука Приштине да од 1. фебруара забрани употребу динара на КиМ

Данас се навршава годину дана од када су власти привремених приштинских институција забраниле улазак робе из централне Србије на Косово и Метохију.

На КиМ се не могу наћи производи из централне Србије, као ни лекови, што је додатно погоршало и иначе тешке услове за живот Срба на КиМ.

Додатни удар на Србе у покрајини изазвала је одлука Приштине да од 1. фебруара забрани употребу динара на КиМ.

То је директно довело у питање опстанак и егзистенцију Срба на КиМ, који своја примања од државе Србије добијају у динарима.

Некадашње производе из централне Србије, попут прехрамбених и млечних, слаткиша, сокова и других артикала, заменила је роба из региона, пре свега из региона, пре свега из Северне Македоније, Албаније, Хрватске, Грчке...И све цене производа изражене су у еврима.

Грађани Северне Митровице жале да је сва та роба, осим што је сумњивог квалитета, знатно скупља од оне који су нудиле српске компаније.

"Осим што готово да нема српске робе у нашим радњама, више не можемо ни да пазаримо и динарима. Иако дијалог о динару још траје, и тражи се некакво решење, они који су демонстрирали силу затварањем филијале и банака Поштанске штедионице, али и другим једностраним потезима. Ево, бојим се да не нађу неки изговор да нам затворе и продавницу", прича за "Новости" у једној од трговина надомак болнице у Косовској Митровици.

Он каже и да купци, иако су и раније повремено користили евро, нерадо прелазе на ову валуту, као и да им је додатни проблем што им недостају производи из централне Србије на које су навикли, попут дуготрајног млека, јогурта, познатих слаткиша...

Због забране робе из централне Србије, принуђени су да користе производе сумњивог квалитета на које нису навикли.

"Све су нам наметнули, пре свега присуство тзв. косовске полиције, којој није место на северу, јер је становништво готово сто одсто српско. Наметнули су нам и евро. У нашим магацинима очигледно нема више српске робе коју су упадима с дугим цевима запленили. Једноставно, хоће овде да искорене све српско, што је неприхватљиво", прича седамдесетогодишњи некадашњи техничар у здравственој установи, који истиче и да је у апотекама тешко наћи и лекове које су грађани углавном користили. 

И Албанци на губитку

Из Удружења привредника на северу КиМ констатују да су забраном уласка српске робе на губитку српске компаније, наши грађани, али и Албанци који су, такође, навикли да користе одређене производе.

Мирјана Митић из Лапљег Села истиче да купује оно што мора.

"Недостаје нам квалитет, оно на шта смо навикли, млечни производи, недостаје нам кекс, крем, све оно што је добро и уз шта смо одрастали. Сада купујемо оно што морамо и битнији је квантитет од квалитета", рекла је Митић.

"Што се тиче робе, недостаје све. Нема млека, немаш шта да купиш једноставно. Цене су у порасту, то што има, то купимо, шта да радимо... Када одемо у централну Србију купимо нешто боље, али ретко се то дешава", рекао је мештанин Грачанице.

Сузана Коматовић из Грачанице каже да Срби на "Косову" немају право на нешто што је српско.

"Ово је брука и срамота, да ми Срби овде немамо право на своју робу. Сналазимо се како можемо, купујем овде на Косову то што долази из Македоније, Грчке, Немачке, Албаније, то што има по продавницама, али нажалост, српске робе на територији Косова и Метохије нема нигде. Ми који смо остали да живимо на територији Косова немамо никакво право на нешто што је српско, не знамо зашто им сметају производи српски", рекла је Коматовић.

Петковић: Срамна и антицивилизацијска одлука Приштине

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је одлука власти привремених приштинских институција да се забрани роба из централне Србије на Косову и Метохији, која је на снази тачно годину дана, срамна и антицивилизацијска, а да на ту одлуку нико из међународне заједнице не реагује.

"Реч је о најдрастичнијем кршењу људских права Срба на Косову и Метохији са циљем њиховог протеривања. Апсолутно је непојмљиво да се у срцу Европе газе основне европске вредности, а то је пре свега слобода кретања робе, људи, услуга и капитала", истакао је Петковић за РТС.

Указао је да за годину дана те забране Приштине нико сем званичног Београда готово не реагује, иако су се званичници Србије обраћали представницима међународне заједнице десетинама пута.