Србија и Балкан

Кнежевић: Спајићу прихватљиви наши захтеви о српском језику, тробојци и двојном држављанству

Председник црногорске Демократске народне партије је рекао да Црну Гору види као као самосталну, међународно признату државу, која "не сме да води антисрпску политику"
Кнежевић: Спајићу прихватљиви наши захтеви о српском језику, тробојци и двојном држављанству© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Председник црногорске Демократске народне партије Милан Кнежевић рекао је да му је част што је био на Свесрпском сабору у Београду и да су са тог скупа послате поруке о јединству српског народа и потреби да се разговара са свим народима на Балкану.

"Тамо смо говорили Андрија Мандић и ја, послали смо веома коректне поруке које иду у правцу не само јединства српског народа, него и потребе да разговарамо са свим народима на Балкану", рекао је Кнежевић у интервјуу за "Вијести".

Он је додао да Црну Гору види као као самосталну, међународно признату државу, која "не сме да води антисрпску политику".

Лидер ДНП-а је рекао да његова партија неће ући у реконструисану Владу све док не буду прихваћени захтеви које је недавно испоставио премијеру Милојку Спајићу.

Кнежевић додаје да постоје модалитети допуне а не измене Устава када су у питању њихове намере попут оних о увођење тробојке, српског језика и осталих ствари које је изнео као захтеве недавно, међу којима је измена Закона о двојном држављанству.

Спајић му је, како каже, саопштио да су сви ови захтеви прихватљиви.

"Не видим зашто српски језик који је већински не би требало да буде службени. Спајић и чланови ПЕС-а су казали да је то прихватљиво. Ми нисмо разговарали након испостављања захтева. Ја, Спајић и Мандић би требало да потпишемо документ којим би се обавезали, да не буде после дао си ми реч или ниси, него да јасно искажемо вољу и спремности", навео је.

Он је поновио да неће ући у реконструисану Владу док се захтеви не испуне.

Резолуција о Јасеновцу прва на дневном реду

Кнежевић је рекао и да резолуција о геноциду у Јасеновцу треба да буде прва на дневном реду седнице црногорске скупштине, а да након тога на ред треба да дође и иницијатива премијера Милојка Спајића за разрешење министра правде Андреја Миловића.

"Ако неко мисли да ће ДНП гласати по аутоматизму, онда је у грдној заблуди. Суспендовали смо подршку Влади Милојка Спајића, предуслов је изгласавање резолуције о геноциду у Јасеновцу, али свакако желимо да чујемо образложење и разлоге премијера зашто иницира смену Миловића и да ли они кореспондирају нашим захтевима и образложењима које смо саопштавали раније", рекао је Кнежевић.

Он је рекао да очекује да ће питање резолуције о Јасеновцу до краја јуна доћи на дневни ред и да је о томе разговарао са председником Скупштине Црне Горе и Нове српске демократије Андријом Мандићем.

"Волео бих да то буде 28. јуна, за Видовдан и да симболички пошаљемо поруку да се у Јасеновцу десио незапамћени геноцид, који многи покушавају да релативизују и изједначе са неким злочинима", додао је Кнежевић.

Он је рекао да не види зашто би та резолуција правила штету Црној Гори, ако буде усвојена у парламенту. Кнежевић је рекао да је то идеја коју је подржао црногорски премијер Спајић, кад је рекао да ће Црна Гора гласати за резолуцију о Сребреници и да нема ништа лоше у томе да се Хрватска "суочи са геноцидном прошлошћу њених предака из НДХ".

Истакао је да жели да он и ДНП буду део црногорске владе.

"Али, ако треба да будемо министри и да климамо главама, да прогутамо све ово што је противно интересу српског народа у Црној Гори, нећемо бити део приче", додао је Кнежевић.

image