Србија и Балкан

Стејт департмент: Циљ је да се дијалог заврши међусобним признањем

Став САД није се променио, и они подржавају дијалог Београда и Приштине
Стејт департмент: Циљ је да се дијалог заврши међусобним признањем© Nathan Posner/Anadolu Agency via Getty Images

Званични став Вашингтона у вези са процесом нормализације односа "Косова" и Србије није се променио, а дугорочни циљ америчке политике је да у том процесу дође до међусобног признања, поручио је Стејт департмент, а преноси "Газета експрес".

"Став Сједињених Америчких Држава о дијалогу између Косова и Србије се није променио. Настављамо да снажно подржавамо дијалог који ЕУ омогућава између Косова и Србије, као начин да се постигне нормализован, миран и продуктиван однос између две земље", истичу из Стејт департмента.

Додаје се и да је будућност "Косова" и Србије у европским институцијама.

Стејт департмент очекује да Београд и Приштина поштују и спроводе постигнуте споразуме без одлагања и предуслова.

"Очекујемо да ће Косово и Србија у потпуности и без одлагања и предуслова поштовати и спроводити све своје обавезе из дијалога. Дугорочни циљ политике Сједињених Држава је закључак са обостраним признавањем Косова и Србије", истакли су из Стејт департмента.

Амбасадор САД Кристофер Хил рекао је јуче да мисли да се од Србије неће тражити де јуре признање такозваног Косова за улазак у Европску унију, већ да су неопходни нормални односи Београда и Приштине, као што Брисел и каже да тражи.

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер навео је, међутим, да би дијалог Косова и Србије требало да се заврши међусобним признањем.

image