Србија и Балкан

Варнице на релацији Берлин- Вашингтон: Немачки изасланик исправио Хила

Немачки амбасадор је позвао обе стране на пуну примену бриселског и охридског споразума, што пре је могуће
Варнице на релацији Берлин- Вашингтон: Немачки изасланик исправио Хила© EU Council / Pool/Anadolu Agency via Getty Images

Изасланик Немачке у Приштини Јорн Роде одговорио је на јучерашњу изјаву америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила, који сматра да Србија не мора да призна "Косово" да би ушла у Европску унију. 

У објави на друштвеној мрежи Икс, Роде је рекао да нормализација односа "Косова" и Србије ипак укључује и међусобно признање. 

"Само да подсетимо: Прочитајте јасну изјаву немачког канцелара Олафа Шолца током његове посете 'Косову' и Србији у јуну 2022. о нормализацији, укључујући међусобно признавање. Ово и даље стоји. Пуна примена бриселског и охридског споразума са обе стране што је пре могуће", написао је Роде касно синоћ на мрежи Икс, а пренела је "Коха".

Роде је уз овај пост поделио и вест са изјавом немачког канцелара током његове посете Приштини у јуну 2022. 

"Политички споразум између две земље је важан услов за инвестиције и радна места, а тиме и за перспективу младих људи на 'Косову'. Јасно је да споразум мора коначно да реши питање признања 'Косова', јер је незамисливо да две земље које не признају једна другу постану чланице ЕУ", рекао је тада Шолц.

image