Србија и Балкан

Вучевић: Наше границе су уписане крвљу и костима српских јунака (ВИДЕО)

Премијер је нагласио да данас, када се наша држава суочава са бројним изазовима, пример борбе јунака са Кошара мора бити путоказ
Вучевић: Наше границе су уписане крвљу и костима српских јунака (ВИДЕО)© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да су војници, борци и њихове старешине у Војсци Савезне Републике Југославије (СРЈ) заслужни за битке на Кошарама и Паштрику којима је осујећен план НАТО-а за копнену агресију на Србију и да се они никада не смеју заборавити.

Вучевић је поводом обележавања 25. годишњице од битке на Кошарама на Комеморативној академији поставио питање шта би било са свима нама да није било тог непробојног бедема на Кошарама, њих 109.

"Они су наша деца и синови, браћа, молитвеници, као да су из наших кућа отишли да бране Србију и данас на небеској стражи гледају шта и како радимо за Србију", рекао је Вучевић.

Истакао је да сећање на ту ратну годину мора остати уписано у морални и духовни систем вредности данашњих и будућих генерација, као и то да су браниоци Кошара нови Обилићи који су "ступили у одред небеске Лазареве заставе".

"Слободна Србија славиће најзаслужније за њену слободу. Прошло је време када је срамним одлукама политичких елита био заборављан подвиг јунака са Кошара, али ми ћемо градити сећање на најбоље од нас", нагласио је Вучевић.

Нагласио је да данас, када се наша држава суочава са бројним изазовима, пример борбе јунака са Кошара мора бити путоказ, као и да су Србин и војник скоро па синоними.

Вучевић је рекао да се некада границе мењају разним одлукама, али да постоје вечне границе, а "оне су уписане крвљу и костима наших јунака".

"Нека нам је вечна и слободна мајка Србија", закључио је Вучевић.

Догађају који је организовао Одбор Владе Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије присуствовали су и чланови Владе, председница Народне Скупштине Ана Брнабић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевендић, командант 53. граничног батаљона на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, као и ћерка погинулог мајора Војске СР Југославије Крунослава Иванковића, који је страдао на Кошарама 14. априла 1999. године, вршећи чин капетана прве класе наше војске, Синди Иванковић.

Поред њих, догађају су присуствовали припадници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, као и представници Спрске православне цркве и других верских заједница.

Изасланик председника Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић положио је раније данас венац на Споменик херојима са Кошара у Београду, поводом 25. годишњице од те битке.

image