Србија и Балкан

Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији за Балкан: Претња по безбедност САД

Акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Балкану представљају "ванредну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику САД", наводи се у саопштењу Беле куће
Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији за Балкан: Претња по безбедност САДGetty © lucky-photographer

Амерички председник Џозеф Бајден продужио је за још годину дана извршну уредбу о ванредној ситуацији за Балкан, јер, како тврди, ситуација на Балкану и даље представља претњу по националну безбедност и спољну политику САД.

У саопштењу објављеном на сајту Беле куће, Бајден наводи да се настављају "акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Балкану, укључујући акте екстремистичког насиља и реметилачке активности, и ситуација на Балкану, која омета напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције".

Сматра да те акције представљају "ванредну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику САД" и да би због тога ванредна ситуација за Балкан требало да остане на снази и након 26. јуна.

Прва таква извршна уредба донета је 26. јуна 2001. године.

Предедник САД је накнадно изменио ту уредбу Извршном наредбом 13304 од 28. маја 2003. године, како би били предузети додатни кораци у вези са одређеним радњама које ометају спровођење, између осталог, Охридског оквирног споразума из 2001. у односу на Северну Македонију, а 8. јуна 2021. године донета је и Извршна наредба 14033, којом је проширен обим ванредног стања на националном нивоу.

image