Србија и Балкан

Муслимански верници данас прослављају Курбан-бајрам

Друго име за овај празник је Хаџи-бајрам због милиона муслиманских верника који су ових дана на ходочашћу, након кога добијају титулу хаџија
Муслимански верници данас прослављају Курбан-бајрам© TANJUG/ TANJUG VIDEO

Муслимански верници данас прослављају први дан Курбан-бајрама, једног од два највећа празника у исламу.

Овај празник познат је и као Хаџи-бајрам, јер у овим данима близу два милиона муслимана иде на ходочашће у Меку и Медину, муслиманска света места.

Муслимани су данас након изласка сунца у џамијама клањали бајрам-намаз, чиме је озваничен почетак четвородневног празника.

Специфично за овај празник је клање курбана, односно жртвовање овце или говечета, што, према исламском учењу, верника приближава Богу.

"Симболика курбана је врхунац захвале Богу и свесности да смо спремни да нешто дамо у залог узвишеном Богу. Особа мора знати да када жртвује курбан Богу, она тиме штити своју породицу, свој иметак и оно што му је драго и битно за њега. Симболика курбана датира још из времена посланика Ибрахима (Аврама) јер је курбан њему био симболика откупа сина Исмаила", навео је реису-л-улема Исламске заједнице Србије Сенад Халитовић.

Друго име за овај празник је Хаџи-бајрам због милиона муслиманских верника који су ових дана на ходочашћу, након кога добијају титулу хаџија.

"Хаџ је један од обреда који је услов и обавеза ако верник може да га испуни, то је један од темеља ислама. Обавеза је сваком пунолетном, имућном и разумом обдареном муслиману да једном у животу обави хаџ", каже Халитовић.

Бајрамску поруку поводом Курбан-бајрама упутио је и председник Мешихата Исламске заједнице у Србији, муфтија Мевлуд Дудић.

Он је верницима поручио да им Курбан-бајрам врати веру и наду у бољи и срећнији живот.

"Нека међу нама влада слога, нека нам заједништво у вери и љубави поврати самопоуздање, нека свако ради свој посао савесно и одговорно, нека схватимо да је тајна успеха на овом свету међусобно помагање у добру. Са тим мислима, свима вам од срца желим срећан Бајрам, молећи драгог Алаха за ваше здравље и успех у животу и раду, да га проведете у здрављу са својом породицом, пријатељима и комшијама", навео је, између осталог, у бајрамској поруци председник Мешихата Исламске заједнице у Србији, муфтија Мевлуд Дудић.

Други дан Курбан-бајрама, понедељак, 17. јун, закључком Владе Србије, за муслиманске вернике је нерадни дан. Због овог верског празника за један дан померено је и полагање завршног испита.

Председник Србије Александар Вучић, министри у Влади Србије и представници других институција упутили су честитке исламским верницима у Србији поводом Курбан-бајрама.

image