Србија и Балкан

Приштинска полиција упада у српске школе: Искористили викенд, улазе без налога

Нико нема право да нам брани да образујемо децу, поручио је директор школе
Приштинска полиција упада у српске школе: Искористили викенд, улазе без налогаGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Косовска полиција је у Лепосавићу, током викенда, када нема наставе у Основној школи "Лепосавић" и Средњој школи "Никола Тесла", прегледала и фотографисала просторије.

Директор Средње школе "Никола Тесла" Слађан Радовић каже за Косово онлајн да су двојица полицајаца дошла у суботу, нешто пре 17 сати, и од домара затражили да откључа поједине просторије – котларницу и помоћне просторије у којима домари чувају алате, и то без икаквог налога или образложења.

"Јуче после подне, тачније у 16.30 позвао ме је чувар и рекао да су дошла два полицајца, без налога. Нису имали никакав писани налог да уђу у нашу школу и да сликају котларницу. Рекао сам да отворе врата, како не би човеку правили проблем, али су циљано ушли без најаве. Сликали су котларницу и отишли", прича Радовић.

Полицајци су затим отишли у Основну школу "Лепосавић", са истих захтевом – од портира су тражили да им отвори котларницу.

Међутим, како није имао кључ, полицајци су ушли и сликали просторију у којој се налази алат за домара, за одржавање школе.

"Изашли су, али ништа нису рекли због чега су дошли", рекао је Радовић.

Зато пита у каквом то демократском окружењу живе, када полиција без налога долази на места у којима се образују деца.

"Ово на демократију не личи, да улазе у школу, да сликају… Шта су тражили, не знам. Да ли они мисле да се ми бавимо неким другим пословима осим васпитања и образовања ученика? Да ли долазе циљано, јер је завршетак школске године, како би направили некакав проблем или желе да се ми уплашио, јер је планиран и завршни испит, упис… Циљано улазе да нас уплаше", упозорава Радовић.

Ипак, истиче да су школе радиле и опстајале и у тежим условима.

Нико нема право да нам брани да образујемо децу, поручио је директор школе.

"Наша и друге школе на читавом Косову и Метохији, на северу, радиле су и у тежим условима. Образовали смо децу по плану и програму Министарства просвете Србије, тако да ћемо то сигурно и даље радити. Нама нема нико право да брани да васпитавамо и образујемо нашу децу по плану и програми Министарства просвете Србије", навео је Радовић.

Он је позвао све родитеље и ученике да се не плаше и да се уписују у школе, како би "биле пуније, него до сада".

image