Србија и Балкан

Ред у Храму Светог Саве за целивање чудотворне иконе из Русије

Чудотворна икона Мајке Божије Корено-курска стигла је у среду у Београд и на поклоњење верном народу прво је била изложена је у Вазнесењској цркви у Београду, а након Спасовданске литије изложена је у Храму Светог Саве
Ред у Храму Светог Саве за целивање чудотворне иконе из Русије© РТ Балкан / Невена Ергић

Велики број верника чека испред Храма Светог Саве да се поклони моштима преподобног Јустина Ћелијског и целива чудотворну икону Мајке Божије Корено-курска која је у Београд стигла из Русије.

Чудотворна икона Мајке Божије Корено-курска стигла је у среду у Београд и на поклоњење верном народу прво је била изложена је у Вазнесењској цркви у Београду, а након Спасовданске литије изложена је у Храму Светог Саве. 

После литије, чудотворна иконе из Русије, упућена је верном народу у Сремским Карловцима, открива РТ Балкан, а потом биће изложена и у другим манастирима широм Србије.

Икону је донео првојерарх Руске Заграничне Цркве митрополит Николај.

Корено-курска икона највећа је светиња руског заграничја која је представљала неуморну Путеводитељку у емигрантским лутањима, руских избеглица.

Цар Борис Годунов се са страхопоштовањем молио пред овом светињом, заштитницом Курска – због глади која их је захватила, и обдарио је мноштвом поклона.

На позадини небо плаве боје, у средишњем делу иконе, Богомајка руке своје уздиже у молитвеном вапају за род људски.

У спомен преноса Курске иконе из Москве у Курск, и првог њеног јављања 1619., икона се једном годишње преноси у крсном ходу из Курска на место њеног јављања, у Коренску пустињу и остаје тамо до 13. септембра.

image