Србија и Балкан

Пуповац: Косовски Срби да уче из наших грешака

Уверен је, каже Пуповац, да Срби са Космета треба да траже "треће решење"
Пуповац: Косовски Срби да уче из наших грешака© Antonio Ahel/ATAImages

Срби на Косову требало би да уче из грешака Срба у Хрватској, поручује председник Српског народног већа и Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац и додаје да Србима у Хрватској јесте омогућена самоуправа, али је у пракси сведена на ниво невладине организације, без дефинисаног финасирања.

"Оно што је наше искуство у Хрватској – јесте да имамо мањинске самоуправе, али њихов статус, положај није адекватно регулисан у хрватском поретку. То значи да Заједничко веће општина, иако самоуправа, пре свега има формални статус невладине организације, иако се ниједним међународним уговором не регулишу статуси невладиних организација", рекао је Пуповац за "Косово онлајн".

Представници Заједничког већа општина се бирају на локалним и регионалним изборима, на простору Источне Славоније.

"Већ према томе, то не могу бити невладине организације, већ би требало да буду нешто друго. Али, нажалост, у Хрватској то није осигурано до дана данашњег. То треба бити поука нашим сународницима на Косову и Метохији када се разматра статус Заједнице српских општина. Да се унапред дефинише тај статус, да сасвим сигурно не би требао бити, и не би смео бити статус невладине организације и да би би морали да се дефинишу услови финансирања. Јер, у нашем случају услови финансирања зависе од политичких околности", казао је Пуповац.

Он је објаснио да је Србима у Хрватској, осим кроз Заједничко веће општина које делује на простору Источне Славоније, Барање и Западног Срема, омогућено организовање и кроз Српско национално веће.

Уверен је, међутим, да Срби са Косова треба да траже "треће решење".

"Треба тражити треће решење које може бити слично, али по низу елемената оно би требало бити треће решење као што су иначе сва решења за припаднике мањинских народа или другог народа у некој земљи специфична. Нигде нема једног те истог решења, него се гради и израђује из специфичног политичкога и међуетничкога контекста", наглашава Пуповац.

Он је оценио није реално очекивати да Срби на Косову добију статус налик оном који има Република Српска у БиХ.

"Што се тиче поређења са Републиком Српском, као ентитетом унутар БиХ, та поређења су таква да не узимају у обзир специфичности положаја Срба на Косову и Метохији и односе између Србије и Косова. Није реално да статус Срба на Косову буде као што је статус Републике Српске из низа разлога, од дистрибуције и распореда саме српске заједнице на простору Косова и Метохије", рекао је Пуповац.

image