Кошарац: Фијаско мисије БиХ при Уједињеним нацијама још један разлог за смену Лагумџије

Коментаришући фијаско Мисије БиХ у Уједињеним нацијама, која није успела да обезбеди подршку за избор БиХ међу 18 чланица Економског и социјалног савета УН, Кошарац је истакао да то показује сав бесмисао Лагумџије у Њујорку

Амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија доживео је фијаско у Уједињеним нацијама јер се, уместо користи за све грађане, одлучио да узрокује штету српском народу, крши законе и Устав БиХ, злоупотреби положај и узурпира институције, рекао је Срни заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац.

Коментаришући фијаско Мисије БиХ у УН-у, која није успела да обезбеди подршку за избор БиХ међу 18 чланица Економског и социјалног савета УН, Кошарац је истакао да то показује сав бесмисао Лагумџије у Њујорку.

"О значају овог савета говори чињеница да обухвата око 70 одсто активности УН и наравно да Лагумџија ову информацију крије као змија ноге, па смо о његовим најновијим дипломатским 'бравурама' упознати путем медија", навео је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савету министара.

Као разлог за овај фијаско, Кошарац је истакао то што је Лагумџија сву енергију усмерио на лобирање и тражење спонзора за срамну резолуцију о Сребреници, што је утицало на то да БиХ остане изван ЕКОСОК-а.

"На крају није успео ни у чему. Срамна резолуција није прошла онако како се Лагумџија потајно надао. Није добила подршку две трећине светске популације, а БиХ је остала изван ЕКОСОК-а", истакао је Кошарац.

Кошарац каже да Лагумџија није успео ни да обезбеди чланство БиХ у ЕКОСОК-у, а да ни резолуција о Сребреници није прошла онако како су се надали бошњачки политичари.

Према његовим речима, Лагумџија није нашао за сходно да се посвети залагању за чланство БиХ у организацији, која је након Савета безбедности најважније тело УН, а није га занимало ни то што су сва три члана Председништва БиХ подржала покушај учлањења БиХ у ЕКОСОК.

"Једино у чему је Лагумџија успео јесте да обезбеди још један више него оправдан разлог за његову смену", закључио је Кошарац.

Мисија БиХ у УН доживела је фијаско, јер није успела да обезбеди подршку за избор БиХ међу 18 чланица УН-овог Економског и социјалног савета /ЕКОСОК/, а ову информацију није ни објавила, навео је загребачки "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Председник ЕКОСОК-а Паула Нарваез објавила је да је 18 земаља, међу којима није БиХ, изабрано у сазив ове организације, која је након Савета безбедности, најважније тело УН.

БиХ су, према писању овог листа, избацили Азербејџан и Јерменија, који су добили подршку 148 земаља, док је за БиХ гласало тек 76 земаља.

Покушај укључења БиХ у ЕКОСОК УН подржала су сва три члана Председништва БиХ, а процена је да је чланство БиХ у ЕКОСОК-у постало колатерална штета недавних подизања напетости у земљи након подела због доношења у УН резолуције о Сребреници, наводи се у тексту.