Србија и Балкан

Цвијановићева: Политичка нестабилност у БиХ нема никакве везе са Русијом

Цвијановићева је рекла да Бећировић упорно покушава да личне ставове представи као ставове БиХ, иако оно што говори није усаглашено ни у Председништву БиХ, нити у било којој другој институцији
Цвијановићева: Политичка нестабилност у БиХ нема никакве везе са РусијомGetty © Anadolu / Contributor

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да политичка нестабилност у БиХ нема никакве везе са Русијом, већ са својатањем БиХ од бошњачких представника који, како је истакла, "брутално и у континуитету крше Устав и Дејтонски споразум, уз асистенцију појединих странаца".

Коментаришући иступ председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића на мировној конференцији о Украјини протеклог викенда у Швајцарској, Цвијановићева је за Срну рекла да он упорно покушава да личне ставове представи као ставове БиХ, иако оно што говори није усаглашено ни у Председништву БиХ, нити у било којој другој институцији.

Бећировић је, између осталог, рекао да "проруске снаге угрожавају мир у БиХ" и да "подршка Украјини значи подршку заштити међународног права".

Цвијановићева је поновила да Бећировић може да говори у своје или евентуално у име бошњачког народа, али не може у име Председништва, нити БиХ, јер представља тек једну трећину.

"Лицемерно је да Бећировић говори о угрожавању мира, а да не спомене главног ратнохушкача и свог страначког колегу (Зукана) Хелеза који је, осим што прети ратом, почео и да позира са пушкама", нагласила је Цвијановићева.

Српски члан Председништва БиХ је рекла да Бећировић проруским снагама у БиХ лажно назива оне који се супротстављају антидејтонској унитаризацији БиХ.

Она је указала да је Бећировићева намера да на тај начин привуче додатну пажњу западних земаља, уздајући се да ће то допринети остваривању бошњачких ратних циљева.

Бећировић је на конференцији у Биргенштоку изнео тврдње да органи Републике Српске, "уз отворену подршку Русије, угрожавају Дејтонски мировни споразум и прете стабилности Босне и Херцеговине и региона", наводи "Ослобођење".

image