Србија и Балкан

Гервала: Још се не зна кад ће бити отворен мост на Ибру

Опозиција сматра да је мост потребно отворити уз координацију са САД
Гервала: Још се не зна кад ће бити отворен мост на Ибру© Andrew Aitchison / In pictures via Getty Images

Још се не зна када ће бити отворен мост на Ибру и то је тема која се у привременим приштинским институцијама мора "озбиљно третирати", поручуј потпредседница владе такозваног Косова и министарка спољних послова Доника Гервала, а пише "Косова прес".

Министарка каже да ће грађани видети да је Мост на Ибру у функцији "оног тренутка када преко њега буде саобраћаја".

Oтварање моста на Ибру поздрављају у Алијанси за будућност Косова Рамуша Харадинаја, али овој партији истичу да је за тај подухват потребна координација са савезницима.

Шеф парламентарне групе ААК Бесник Тахири сматра неопходним отварање моста Ибру који повезује Јужну Митровицу, у којој живе Албанци, и Северну Митровицу, у којој живе Срби. Он, међутим, сумња да се ово ради зарад спровођења изборне агенде.

"Када је та ствар у питању, неопходна је координација са Сједињеним Америчким Државама да не би дошло до поништења ове одлуке", наглашава Тахири.

У међувремену, политички аналитичари траже од владе да мост отвори без пуно политичке буке, упркос томе што кажу да стабилност српске заједнице на северу није као што је била.

Један од њих, Дритеро Арифи, изјављује да не очекује велики притисак од међународних савезника, упркос чињеници да су земље Квинте, као и Кфор изјавиле да није тренутак да се мост отвара.

image