Србија и Балкан

Код Грачанице освануо графит "Албанија": На мети изгредника Дом културе и дечије игралиште (ВИДЕО)

Локални Срби не верују да иза овог чина стоје мештани Сушице албанске националности, већ да су одговорни људи који током лета из иностранства долазе на одмор
Код Грачанице освануо графит "Албанија": На мети изгредника Дом културе и дечије игралиште (ВИДЕО)© TANJUG/ Kancelarija za Kosovo i Metohiju

На објекту Дома културе и дечијем игралишту у селу Сушица на Косову и Метохији исписан је графит "Албанија", који је узнемирио мештане овог, већински српског места надомак Грачанице.

Председник локалног савета Сушице, Марко Симић, нагласио је да су житељи током јучерашњег дана приметили исписане графите, а да је случај у току дана пријављен тзв. косовској полицији.

"Оно што је јако важно да се каже је да су Албанци код нас у селу староседеоци са којима живимо заједно још од 1999. године. Са њима није било неких већих проблема. Пре четири године су били исписани графити сличне садржине. Оно што је занимљиво је да се овакве ствари дешавају у време одмора. Моје је мишљење да мештани Сушице то нису урадили, већ људи који током лета из иностранства долазе на одмор. Мештани нису никог видели", рекао је Марко Симић.

Додао је да никакви графити не могу да отерају мештане Сушице са својих огњишта.

"Јесмо узнемирени, али знате како, не могу неки графити да нас уплаше и отерају одавде полиција ће сада да изврши увиђај, истрага је у току па ћемо видети. Надам се да ће починиоци бити пронађени", рекао је Марко Симић.

У селу Сушица, према његовим речима тренутно живи око 500 Срба, док је Албанаца упола мање.

Канцеларија за КиМ: Застрашивање српске деце

Канцеларија за Косово и Метохију поводом графита "Албанија" и погрдних натписа саопштила је да је у питању нова провокација и претња по останак и опстанак српског народа на Косову и Метохији, чија су мета и овога пута деца, али и установе културе које треба да служе као простори толеранције.

Како се наводи овај вандалски чин, осим уништавања српске имовине, јасно има за циљ да застраши српску децу и онеспокоји њихове родитеље, а такве провокације у директној су спрези за идејама и сновима Аљбина Куртија о великој Албанији и етнички чистом Косову и Метохији.

Додаје се да су српска деца честа мета напада албанских хулигана, иако никога ничим не изазивају, већ само желе да имају срећно и спокојно детињство на простору КиМ.

"Међутим, на српску децу су албански екстремисти пуцали, често су била на мети физичких напада и увреда, пребијана, кидани су им крстићи, па им се и оваквим порукама ставља до знања да нигде нису безбедни", наводи се у саопштењу.

Истиче се да ће Канцеларија санирати штету која је направљена, али ће захтевати и конкретне кораке од надлежних органа за проналажење и санкционисање провокатора који су извршили овај инцидент, јер се ниједан инцидент који је усмерен ка српском народу, посебно ка српској деци не сме пренебрегнути.

image