Србија и Балкан

Опозиција оверила Медијану: Спрема ли се битка за Ниш?

Виши суд у Нишу усвојио више жалби опозиције, Градска изборна комисија сада има рок од 10 дана да одлучи о понављању градских избора на најмање два важна бирачка места на којима се може преломити ко ће наредне четири године владати градом
Опозиција оверила Медијану: Спрема ли се битка за Ниш?© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Главни резултат поновљених избора у највећој нишкој градској општини Медијана јесте да су три опозиционе листе освојиле мандат више у односу на изборе 2. јуна, па ће у овој градској општини три опозиционе листе имати 16, а до сада владајућа Српска напредна страна 11 мандата.

После обрађених података са бирачких места број 14 у ОШ "Ћеле Кула" и број 16 у Ватрогасном дому, на којима су избори поновљени, а према резултатима ОИК, СНС и коалиција имају 15,22  одсто гласова или 38,42 одсто што је довољно за једанаест мандата.

Група грађана "Др Драган Милић" освојила је 11 гласова, 27,77 посто или осам мандата, листа "Бирамо Ниш – бирамо Медијану" шест, а листа "Уједињени – нада за Ниш" два мандата.

На ове резултате реаговао је Владимир Ђукановић, посланик СНС-а, објавом да је "коалиција око напредњака победила појединачно сваку опозициону листу и у проценту поправила резултат", те најавио да "опозицију очекује дебакл на поновљеним градским изборима у највећем граду на југу Србије".

"Ако сте већ победили, па што сви заједно не излазите на изборе", упитао је у објави посланик Ђукановић опозицију у Нишу.

И док је изборна борба у градској општини Медијана мање – више завршена, опозиција тамо, ако не буде изненађења, има комотну већину, битка за Ниш тек почиње.

Иако је на основу резултата избора 2. јуна, листа "Александар Вучић – Ниш сутра" добила 44,7 посто гласова и 30 од 61 посланичког мандата, а Руска странка један одборнички мандат што је у збиру довољно за већину, а опозиција заједно укупно 30 одборничких места, па се чинило да СНС ипак остаје на власти у овом граду, Виши суд у Нишу усвојио је 13. јуна жалбу коалиције "Бирамо Ниш" за једно од два кључна бирачка места у граду.

Од тог датума тече десетодневни законски рок у коме Градска изборна комисија треба да донесе одлуку о евентуалном понављању избора на том бирачком месту.

Виши суд усвојио жалбу опозиције

Виши суд у Нишу у саопштењу тим поводом навео је да су подносиоци жалбе основано истакли да су "нејасни разлози Градске изборе комисије да њихов приговор да је на бирачком месту број 18 било уочених неправилности у изборном материјалу одбаце као неразумљив".

"Управо сам добио информацију да је Виши суд усвојио жалбу за понављање БМ број 18 у Нишу на градским изборима. Честитам свима на овој одлуци. Ово враћа наду у процесе у које смо ушли. Свакако, ово није крај, остаје још неколико жалби међу којима је и БМ број 10. Тако, по закону ГИК има чак 10 дана рок да поново одлучује о нашим приговорима, али апелујем да ово не треба да се максимално експлоатише и да одлуку о понављању избора и усвајању приговора треба донети што пре. Дакле, није крај, али је добра вест", објавио је на Иксу Ђорђе Станковић, кандидат за градоначелника листе "Бирамо Ниш".

Портал "Јужне вести" у петак је пренео да након што је Виши суд у Нишу 13. јуна усвојио 13 жалби опозиције на решења ГИК-а, донете су нове одлуке о усвајању још осам, као и да је усвојена жалба за бирачко место број 10, за које опозиција терети Изборну комисију да је фалсификовала записник.

Овај портал пренео је да је суд до 14. јуна разматрао 21 од укупно 27 жалби и у свим предметима у којима су донете одлуке, усвојене су жалбе и поништена су решeња ГИК-а.

Из нишке опозиције у међувремену су, преносе "Јужне вести", саопштили да ће, уколико ГИК поново одбије или одбаци приговоре, затражити мериторно одлучивање, односно да коначну одлуку донесе суд.

Милић: "О Нишу треба да одлучују Нишлије, а не секретари из Београда"

Др Драган Милић, носилац истоимене листе, објаснио је да опозиција у Нишу тражи да, из истих разлога из којих су поновљени општински избори у општини Медијана, буду поновљени градски избори на бирачком месту 18 у општини Медијана.

"Не може да влада једно правило за општинске изборе, а друго правило за градске. Градски избори морају обавезно да буду поновљени и на бирачком месту број 10 у општини Медијана, због фалсификовања записника", рекао је др Милић.

Овај нишки лекар, чија је листа на изборима 2. јуна освојила 16 мандата, широј јавности постао је познат крајем 2022. године, када је са колегама са Клинике за кардио-хирурију, одлучио да ради и викендом и то без надокнаде како би се смањиле листе чекања за операције.

Четири месеца касније те листе биле су празне. Током изборне кампање, др Милић понављао је да "о Нишу треба да одлучују Нишлије, а не секретари послати из Београда".

"Долазе секретари из Београда и одлучују ко ће да има тендере, ко ће да буде директор овог или оног предузећа. Да ли Ниш има или нема достојанство?", поручио је др Милић понављајући да уместо дивље градње у центру града морају да се нађу простори за паркинге и јавне гараже.

Увече, 2. јуна, одмах по затварању биралишта рекао је да сарадње са СНС-ом неће бити.

На другој страни, на листи коалиције око СНС-а за градске изборе у Нишу, одмах су приметили упућени, није био ниједан важнији актуелни градски или страначки функционер укључујући и градоначелницу Драгану Сотировски.

Она је, говорећи о томе, рекла да је реч о "смени генерација која је изненађење само за оне који се не разумеју у политику".

Обавештени извори тада су међутим јављали да је таква одлука донета у врху странке због лошег рејтинга функционера владајуће странке у граду.

После одлуке Вишег суда у Нишу, који је усвојио више жалби на решења ГИК, на потезу је сада поново Градска изборна комисија, која има рок од 10 дана да поновно одлучи о приговорима.

ГИК може поново да одбаци приговоре опозиције, може да их делимично усвоји, а може и да их прихвати што би значило понављање избора на најмање поменута два велика важна бирачка места, 18 и 10 у центру града на којима је по 1 или 1,2 бирача.

Понављање избора значило би почетак жестоке изборне битке за Ниш, вероватно много жешће него пред изборе 2. јуна.

image