Србија и Балкан

Ђурђевић Стаменковски у Бањалуци: Свесрпски сабор није завршен 8. јуна, тек је почео

Министарка за бригу о породици и демографију је рекла да је непримерено оптуживати Додика да је елиминисао 9. јануар чије је "светковање био спреман да плати и политичким опстанком, каријером и животом"
Ђурђевић Стаменковски у Бањалуци: Свесрпски сабор није завршен 8. јуна, тек је почео© FOTO TANJUG/SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Веома је значајно што ће се Сретење у Српској светковати и то ни на који начин не умањује значај 9. јануара који ће се празновати, верујем и више и боље него што је то било претходних година, изјавила је министарка за бригу о породици и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски.

Драгоцено је, додаје она, то што су Република Српска, њен председник Милорад Додик и Влада донели одлуку да уврсте у агенду Сретење као један од празника који ће у Српској бити обележаван.

"Оптуживати Додика да је елиминисао 9. јануар чије је светковање био спреман да плати и политичким опстанком, каријером и животом је заиста непримерено и банално. Свесрпски сабор није завршен 8. јуна, он је тек почео и све што будемо радили ићи ће у правцу тога да и даље трасирамо пут за остварење наших националних циљева", навела је она.

Истакла је да је сарадња Српске и Србије реалност.

"Баш као што је реалност другачији састав Европског парламента, као и другачији исход гласања у Генералној скупштини УН-а од онога који је био планиран. Жао ми је што неки ту реалност не препознају, што неки не желе да иду у корак са будућности, али ми се нећемо освртати за оним што је прошло, него заједничким снагама, као једна породица градићемо време које је пред нама и пројектовати будућност заједничку у том времену, поштујући све друге народе", рекла је она.

Додик: Захвални Србији на пажњи коју пружа Српској 

"Желимо да наставимо да изучавамо све што је у интересу српског народа, како бисмо креирали најпрактичније акције које би спроводили на терену", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик на заједничкој конференцији.

Додик је захвалио на пажњи коју Србија Републици Српској пружа у целини, и на томе што је опредељена за то да заједно решавају важна национална питања.

Он је навео да је са Ђурђевић Стаменковски разговарао о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена на Свесрпском сабору.

image