Србија и Балкан

Врућина ухватила залет: Температуре крајем недеље до 40 степени, а очекују нас и тропске ноћи

Најнижа температура биће од 14 до 21, највиша од 32 до 35 степени Целзијуса
Врућина ухватила залет: Температуре крајем недеље до 40 степени, а очекују нас и тропске ноћи© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

У Србији ће сутра, према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, бити претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб, променљив. Најнижа температура биће од 14 до 21, највиша од 32 до 35 степени Целзијуса.

У Београду сутра претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб, променљив. Најнижа температура биће од 18 до 21, а највиша око 33 степена Целзијуса.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење за подручје Србије на изражен топлотни талас, чији ће врхунац бити у петак и суботу уз температуре од 35 до 40 степени.

На почетку смо периода који ће обележити прилив веома топлог ваздуха са севера Африке на наше просторе. Максималне вредности температуре по дану: уторак (18. јун) од 32 до 35 степени, среда (19. јун) од 35 до 37 степени, четвртак (20. јун) од 33 степени на северу до 39 степени на југу и истоку Србије, наводи се у упозорењу РХМЗ-а.

У петак и суботу (21. и 22. јун) очекује се врхунац топлотног таласа са максималним температурама од 35 до 40 степени Целзијуса.

У суботу послеподне на северу и западу, те у недељу (23. јуна) у осталим крајевима температура ће се спустити и вратити на вредности у распону од 28 до 34 степени Целзијуса.

За викенд и почетком следеће седмице, уз локални развој облачности, очекује се ретка појава краткотрајних пљускова са грмљавином.

Могуће су тегобе срчаних и болесника с респираторним обољењима. Метеоропатске реакције су могуће у блажој форми.

image