Србија и Балкан

Михаела Рота нервирају Срби: Путин, нема предаје! (ВИДЕО)

Шефа Одбора за спољне послове Бундестага изгледа су посебно погодили српски навијачи који су усред Немачке сканадирали руском председнику
Михаела Рота нервирају Срби: Путин, нема предаје! (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Изгледа да је Михаел Рот, шеф Одбора за спољне послове Бундестага, помно пратио утакмицу између репрезентације Србије и Енглеске на фудбалском Европском првенству у Немачкој, па су га фасцинирали српски навијачи у Гелзенкирхену који су скандирали име руског председника Владимира Путина уочи јучерашњег меча.

Тај снимак је убрзо постао виралан на друштвеним мрежама, а поделио га је и Михаел Рот на Иксу и то уз кратак опис: "Срамота". 

Претходно, Рот се обратио председнику Вучићу на друштвеној мрежи, тражећи од њега да реагује на фотографију министарке за бригу о породици и демографију Србије Милице Ђурђевић Стаменковски која се фотографисала у друштву Тина Крупала посланика АфД-а, држећи мајицу на којој је карта Косова и Метохије и порука: "Нема предаје".

"Овакав испад захтева одговарајуће мере! Овај агресивни национализам ће пре или касније довести до рата", поручио је Рот председнику Србије чији је званични налог таговао у својој објави.

Подсетимо, навијачи Србије и Енглеске физички су се обрачунали у Гелзенкирхену пред меч две селекције у првом колу Европског првенства у фудбалу.

Више десетина навијача обе екипе жестоко су се сукобиле – летеле су флаше, столице, столови и жардињере, а било је и повређених.

На снимцима се виде крваве главе навијача, а према писањима локалних медија, у сукоб су умешани и Албанци, који су напали српске навијаче.

У саопштењу полиције у Гелзенкирхену се наводи да су се навијачи две селекције од раног јутра окупили у том граду.

"Око 4.000 навијача Србије је кренуло у навијачком маршу ка стадиону. Та шетња је морала да буде прекидана неколико пута зато што су навијачи употребљавали пиротехнику. Око 15.45 часова полиција је добила информацију о сукобу између српских и енглеских навијача", наводи се у саопштењу немачке полиције.

Медији су пренели да су у тучи учествовали и Албанци који су први напали српске навијаче.

"Специјалне полицијске снаге су интервенисале и раздвојиле две групе навијача. Приведено је седам српских навијача, а против њих су поднете кривичне пријаве. На путу до стадиона није било инцидената. Полиција је присутна на лицу места и пажљиво прати ситуацију", саопштено је из полиције у Гелзенкирхену.

УЕФА жели да спречи појављивање руских застава на фудбалској арени у Минхену, где Украјина игра своју прву утакмицу на Европском првенству.

Руска застава појавила се у петак на утакмици између Немачке и Шкотске, а виђена је и међу навијачима Србије током утакмице против Енглеске.

Да нису једино Роту сметали српски навијачи, показао је и Фудбалски савез тзв. Косова (ФФК) који је званично упутио жалбу УЕФА због српских навијача. 

Како је наведено у саопштењу, жалба је поднета због истицања застава, слогана и скандирања српских навијача са "политичким, шовинистичким и расистичким порукама против Косова" пре и током утакмица Енглеска - Србија.

"Несметано приказивање оваквих порука и апела на великом догађају као што је Евро 2024 је бесмислено и апсурдно. Оваквим позивима доказује се мржња посејана у јавном мњењу у Србији према суседима", наводи се у саопштењу ФФК, уз захтев за "строге" дисциплинске мере против Фудбалског савеза Србије.

image