Михаела Рота нервирају Срби: Путин, нема предаје! (ВИДЕО)

Шефа Одбора за спољне послове Бундестага изгледа су посебно погодили српски навијачи који су усред Немачке сканадирали руском председнику

Изгледа да је Михаел Рот, шеф Одбора за спољне послове Бундестага, помно пратио утакмицу између репрезентације Србије и Енглеске на фудбалском Европском првенству у Немачкој, па су га фасцинирали српски навијачи у Гелзенкирхену који су скандирали име руског председника Владимира Путина уочи јучерашњег меча.

Тај снимак је убрзо постао виралан на друштвеним мрежама, а поделио га је и Михаел Рот на Иксу и то уз кратак опис: "Срамота". 

Претходно, Рот се обратио председнику Вучићу на друштвеној мрежи, тражећи од њега да реагује на фотографију министарке за бригу о породици и демографију Србије Милице Ђурђевић Стаменковски која се фотографисала у друштву Тина Крупала посланика АфД-а, држећи мајицу на којој је карта Косова и Метохије и порука: "Нема предаје".

"Овакав испад захтева одговарајуће мере! Овај агресивни национализам ће пре или касније довести до рата", поручио је Рот председнику Србије чији је званични налог таговао у својој објави.

Подсетимо, навијачи Србије и Енглеске физички су се обрачунали у Гелзенкирхену пред меч две селекције у првом колу Европског првенства у фудбалу.

Више десетина навијача обе екипе жестоко су се сукобиле – летеле су флаше, столице, столови и жардињере, а било је и повређених.

На снимцима се виде крваве главе навијача, а према писањима локалних медија, у сукоб су умешани и Албанци, који су напали српске навијаче.

У саопштењу полиције у Гелзенкирхену се наводи да су се навијачи две селекције од раног јутра окупили у том граду.

"Око 4.000 навијача Србије је кренуло у навијачком маршу ка стадиону. Та шетња је морала да буде прекидана неколико пута зато што су навијачи употребљавали пиротехнику. Око 15.45 часова полиција је добила информацију о сукобу између српских и енглеских навијача", наводи се у саопштењу немачке полиције.

Медији су пренели да су у тучи учествовали и Албанци који су први напали српске навијаче.

"Специјалне полицијске снаге су интервенисале и раздвојиле две групе навијача. Приведено је седам српских навијача, а против њих су поднете кривичне пријаве. На путу до стадиона није било инцидената. Полиција је присутна на лицу места и пажљиво прати ситуацију", саопштено је из полиције у Гелзенкирхену.

УЕФА жели да спречи појављивање руских застава на фудбалској арени у Минхену, где Украјина игра своју прву утакмицу на Европском првенству.

Руска застава појавила се у петак на утакмици између Немачке и Шкотске, а виђена је и међу навијачима Србије током утакмице против Енглеске.

Да нису једино Роту сметали српски навијачи, показао је и Фудбалски савез тзв. Косова (ФФК) који је званично упутио жалбу УЕФА због српских навијача. 

Како је наведено у саопштењу, жалба је поднета због истицања застава, слогана и скандирања српских навијача са "политичким, шовинистичким и расистичким порукама против Косова" пре и током утакмица Енглеска - Србија.

"Несметано приказивање оваквих порука и апела на великом догађају као што је Евро 2024 је бесмислено и апсурдно. Оваквим позивима доказује се мржња посејана у јавном мњењу у Србији према суседима", наводи се у саопштењу ФФК, уз захтев за "строге" дисциплинске мере против Фудбалског савеза Србије.