Србија и Балкан

Ново упозорење метеоролога: Стиже топлотни талас из Африке, у петак и суботу до 40 степени

Благи пад температуре, која ће се кретати у распону од 28 до 34 степена – другог дана викенда
Ново упозорење метеоролога: Стиже топлотни талас из Африке, у петак и суботу до 40 степени© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ/bs

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да се налазимо на почетку периода који ће обележити прилив веома топлог ваздуха са севера Африке ка нашем подручју.

Вредности максималних температура у Србији данас ће бити од 33 до 35 степени, сутра од 35 до 37 степени, а у четвртак од 33 степена на северу до 39 степени на југу и истоку Србије, наводи РХМЗ.

У петак и суботу биће пик топлотног таласа са максималном температуром од 35 до 40 степени Целзијуса.

До краја седмице у многим пределима Србије очекују се тропске ноћи, пре свега у  урбаним срединама, што значи да се максималне температуре неће спуштати испод 25 степени.

"У урбаним срединама следе тропске ноћи, ако је максимална температура у Београду 38 степени, то значи да она минимална не пада испод 24, 25 степени. Тако да тропске ноћи које су најизраженије у Београду можемо очекивати и наредних дана", указао је метеоролог Слободан Совиљ за РТС.

У суботу после подне на северу и западу, а у недељу и у осталим крајевима очекује нас пад температуре и повратак на вредности у интервалу од 28 до 34 степена Целзијуса.

image