Србија и Балкан

Србин изабран за вицепремијера Северне Македоније, Албанци бесни

У влади Христијана Мицокоског биће и Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба
Србин изабран за вицепремијера Северне Македоније, Албанци бесни© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Председник Демократске партије Срба Иван Стоилковић биће потпредседник македонске владе и министар задужен за односе између заједница, саопштио је мандатар и лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, и изазвао тако хроничну главобољу албанским политичарима у овој земљи.

Огласио се одмах Арбер Адеми, потпредседник албанске странке ДУИ, разочаран, каже, што је Охридски споразум, први пут од 2001. године у рукама "Србина путинистичких уверења".

Ништа срећнији није ни политички аналитичар из скопља Бљерим Хисени, који тврди да је све ово што се тренутно дешава у Северној Македонији "показатељ да ВМРО више верује Србима, него Албанцима".

Зашто је један Србин у врху македонске владе толико узнемирио албанске духове јасно је када се погледа начин на који се Стоилковић и раније, као једини посланик у Собрању борио за интересе Српске заједнице.

"Ништа се значајно не дешава на пољу људских права и слобода у Македонији, јер имамо ситуацију да је држава изашла из оквирног споразума, односно Охридског споразума који је одређивао Северну Македонију као мултинационалну и мултикултуралну државу, и ушло се у процес двонационалне државе. Када уђете у процес двонационалне државе, а у овом тренутку албанске партије са 20 одсто становништва у Македонији контролишу скоро целокупну државну власт, не можете ништа друго да очекујете зато што, да не будем прегрубо схваћен, с обзиром на то како Албанци спроводе власт, добро је да нас је и оволико остало", говорио је он донедавно.

Стоилковић је, након што је Мицкоски саопштио своју одлуку, захвалио на поверењу и обећао да ће наставити да се бори.

"Оно што могу унапред да кажем је да корупција и ја нисмо имали нити ћемо имати додирних тачака, а тежи део обавеза је да дамо озбиљан допринос побољшању услова живота свих грађана Македоније. Обавеза у које ћу уложити максималне могућности, јесте како организација рада министарства којим ћу руководити, тако и у спровођење Платформе 1198, али и у спровођење обећања која сам дао током кампање. Како будем радио, тако ми Бог помогао!", написао је Стоилковић на Фејсбуку.

image