Србија и Балкан

Дачић позвао организаторе да откажу фестивал "Мирдита, добар дан"

Реч је о скупу високог ризика, и није добро време за одржавање манифестације, сматра министар
Дачић позвао организаторе да откажу фестивал "Мирдита, добар дан"© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bs

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић позвао је организаторе фестивала "Мирдита, добар дан" да тај догађај откажу.

Он је за телевизију Пинк рекао да полиција има ингеренције над скуповима на отвореном, док не издаје дозволе за скупове у затвореном простору.

"Видећемо шта ће то бити. Ја сам рекао да је то скуп високог ризика. Реч је о простору који није јавни. Не учествују наши државни органи. Ми апелујемо да се тај догађај откаже. Шта ће даље држава да предузима у овом тренутку ја не могу да кажем", рекао је Дачић.

Фестивал "Мирдита, добар дан" одржава се неколико година, али Дачић истиче да он мисли да сада није време за такву манифестацију.

Дачић је додао да је питање и како ће неко да оцени одржавање или неодржавање тог скупа "на некој другој страни".

"Морамо да се определимо шта хоћемо у смислу тога како ћемо се односити према тим неким центрима моћи", рекао је Дачић.

"Косово" би ушло у Савет Европе да није било Француске

Када је реч о чланству такозваног Косова у Савету Европе, "да није било Француске та би одлука прошла, јер је Француска рекла да неће дати сагласност на чланство док не виде кораке који ће јасно показати да ће ЗСО бити формирана", рекао је Дачић.

На питање да ли је Резолуција о Сребреници казна за Србију, министар је истакао да нико од великих сила никада није задовољан – Запад није задовољан због посете кинеског председника Си Ђипинга, али да, иако им Србија није увела санкције, ни Руси нису потпуно задовољни због принципијелности Београда по питању територијалног интегритета Украјине.

"Свако има нека очекивања, али оно што сте говорили о казни, ако неко жели да привуче Србију, понашају се контра, они нас терају све чвршће у загрљај Русији, Кини и осталима", рекао је Дачић.

Додао је да када су Британци прошли пут тражили резолуцију о Сребреници председник Србије Александар Вучић о томе разговарао са тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел и да нису могли да се "начуде", јер се тиме само "даје Русији да се покаже".

"Ево сад су учврстили наше односе са Русијом и Кином", рекао је Дачић.

image