Србија и Балкан

Мердаре: Преузети посмртни остаци троје Срба убијених на Косову током 1999. године

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић је рекао да се у мртвачници у Приштини налази више од 300 тела неидентификованих лица, међу којима је најмање 90 лица српске националности
Мердаре: Преузети посмртни остаци троје Срба убијених на Косову током 1999. године© РТ Балкан

Представници београдске делегације Радне групе за нестала лица преузели су на прелазу Мердаре од делегације Приштине идентификоване посмртне остатке три цивила српске националности, који су убијени у Урошевцу, Призрену и Приштини током 1999. године.

Посмртне остатке Светислава Ђапа из Приштине и Перке Младеновић из Урошевца у име породица од приштинске делегације преузели су представници београдске делегације, док су посмртне остатке Момира Миленковића дошли да преузму чланови његове породице.

Сахрана посмртних остатака биће обављена у Великој Плани, Крушевцу и Београду, у складу са исказаном жељом породица.

Страдали су идентификовани методом анализе ДНК, након што су представници Комисије за нестала лица прикупили додатне референтне узорке за ДНК анализу од сродника несталих у циљу идентификације посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

"Тела преминулих су била све време у мртвачници у Приштини. Уз додатне напоре и узимање додатних ДНК анализа дошло се до сазнаје да су ова лица убијена после доласка међународне мисије на простор КиМ, и то је велика срамота мировњака који су дозволи да се на тако бестијалан начин разуларена руља која је себе називала ОВК, обрачуна са старим и немоћним", рекао је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић и додао да су жртве имале од 50 до 77 година.

Према његовим речима, покушали су да затру све што је било српско тада после доласка међународне мисије. Додаје да се у мртвачници у Приштини налази преко 300 тела неидентификованих лица, међу којима је најмање 90 лица српске националности.

"Оно што нас посебно брине је сарадња са Приштином, са њиховом делегацијом радне групе, која је у последњих неколико година у тоталном застоју", рекао је Одаловић.

Одаловић је нагласио да је, захваљујући Аљбину Куртију, цео процес око расветљења судбина несталих лица у потпуности замрзнут.

"Ми просто не можемо да се померимо. Ми немамо нових информација, ово су тела која су пронађена пре више од 20 година, немамо много онога што би требало да радимо онако како смо радили до пре три године", рекао је Одаловић.

Додао је и да се од сукоба на Косову и Метохији 1.623 лица води као нестало.

Чланови породице који су дошли да преузму тело Момира Миленковића киднапованог у Призрену нагласили су да ће се од данас знати где му је гроб.

"Он је киднапован 29. августа 1999. године. Отишао је да обиђе кућу и тамо су га киднаповали и одвели у непознатом правцу. До сада ништа о њему нисмо знали. Он је киднапован заједно са пријатељем муслиманом. До сада се водио као нестао, а данас преузимамо његово тело", рекла је његова супруга Љиљана Миленковић.

Ћерка Марица Стојановић каже да је тело њеног оца пронађено у Сувој Реци и да ће он бити сахрањен у Великој Плани.

"Хвала Богу кад смо га пронашли. Барем да знамо где му је гроб, да запалимо свеће, до сада је све било неизвесно. Тело је пронађено у Сувој Реци, сахранићемо га у Великој Плани", рекла је Марица Стојановић.

"Овим је настављен процес идентификације жртава српске националности, страдалих на подручју Аутономне Покрајине Косово и Метохија, што је од посебног значаја за породице несталих лица које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих", саопштено је раније из Комисије за нестала лица Владе Републике Србије.

image