Србија и Балкан

Србин у Влади Северне Македоније: Ко је Иван Стоилковић и зашто су Албанци забринути?

Председник Демократске партије Срба у Македонији недавно је у изјави за РТ Балкан рекао да "са променом власти очекује побољшање атмосфере не само између два народа, него и између државних руководстава Србије и Северне Македоније"
Србин у Влади Северне Македоније: Ко је Иван Стоилковић и зашто су Албанци забринути?© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Године 2008. када то у Македонији није било баш једноставно, Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у тој држави, гласао је у Собрању против одлуке о признању независности Косова и Метохије.

Пуних 16 година касније, Иван Стоилковић, председник ДПСМ, како је синоћ саопштио мандатар за састав нове владе Северне Македоније и лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, биће изабран за потпредседника македонске владе и министра задуженог за односе између заједница.

Србин ће бити потпредседник македонске владе, а прва реакција албанских политичара у Северној Македонији је очигледна нервоза, оличена у тешко схватљивом, погубном закључку да  "ВМРО више верује Србима, него Албанцима у тој држави".

Србин родом из Куманова, правник по образовању, посланик у Собрању од 2002. године, Стоилковић је синоћ захвалио Мицкоском на поверењу, написао да "корупција и он нити су имали нити ће имати додирних тачки", као и да "како буде радио, тако му Бог помогао".

Председник Демократске партије Срба у Македонији недавно је у  из јави за РТ Балкан рекао да "са променом власти очекује побољшање атмосфере не само између два народа, него и између државних руководстава Србије и Северне Македоније".

"Са македонске стране имаћемо политичаре који неће само декларативно причати о побољшању односа са Србијом, а иза леђа правити свакојака непочинства већ ће то бити далеко партнерскији, искренији однос. Неке велике, крупне приче, о промени имена рецимо, биће отворене у јавности", рекао је тада Стоилковић.

Претходних година, председник партије Срба у Северној Македонији био је активан и на ширем плану, што се положаја српског народа у региону тиче.

"На данашњи дан, пре двадесетак, скоро тридесет година, они који су сањали о слободи прогласили су Републику српског народа у Босни и Херцеговини. Кренули су својим путем, јединим путем! Према ономе што су били, у шта су веровали, шта су чинили они пре нас. (...) Пре двадесет и седам година проглашена је Република српског народа Босне и Херцеговине, Санстефанско је јутро! Дан је наш, дан је Републике Српске, Дан свих Срба западно од Дрине! Чувајмо је! Срећан празник", написао је на 9. јануар 2019. године Иван Стоилковић, у време када овакви ставови ни у Македонији, а тек на Западу нису били ни мало популарни.

Крајем 2018. године када је регионална тема била најава стварања балканског пакта за обрачун са Србијом, Стоилковић је у ауторском тексту јетко приметио да "Србима и Београду поново треба навући лудачку кошуљу и убедити свет да је Србија (и генерално Срби) у завади са већином својих комшија којима, ето, опет наноси неко зло, пре свега Македонцима и Црногорцима".

"Из понашања Албанаца можемо извући више закључака који ће нам у будућности служити за наук. Прво, нема одустајања од Велике Албаније, ни међу Албанцима, ни у западним центрима моћи који су их до сада подржавали, помагали и куражили. Постоје само ситне, лукаве замке које се Србији подмећу у смислу евентуалних промена или корекција ставова. Друго, у овој фази стварање монструма 'велике Албаније' одвијаће се искључиво на рачун Србије и Македоније, са циљем пуне дезинтеграције балканског православног елемента. Просто је невероватно да Македонија (иако су сви свесни куда све ово води) и даље по инерцији деведесетих пристаје да буде понтонски мост и логистика за притисак на Србију. Треће, сви добро знају колико је проблематичан процес који се спрема и какве све последице може да изазове. Западни партнери тако нешто никада неће отворено подржати, али ће једва чекати да аминују ту 'нову реалност' до које ће овај процес неминовно довести", закључио је тада Стоилковић.

Тих дана председник партије Срба у Македонији констатовао је да у тој држави није било "елементарне новинарске храбрости да се премијер пита за став Владе о "најављеном учешћу Македоније у стварању пакта против Србије". Тада је јавно позвао премијера Заева да одговори македонској јавности на једно "у суштини веома једноставно питање":

"На чијој страни сте Ви господине Заев и чије интересе браните и заступате, интересе Републике Македоније, или интересе великоалбанског шовинизма, да ли заступате регионалну сарадњу и стабилност или по мери фашитичке прошлости на овим просторима упрежете Македонију и њен народ мимо његове воље у отворено непријатељство са српским народом и Србијом?", питао је тада, кад већ нису други, Стоилковић.

Семптембра 2023. Стоилковић је реаговао на нови талас угрожавања права Срба на Косову и Метохији.

"Вечна слава српском народу који и поред незапамћеног терора опстаје у српској колевци и не напушта своја вековна огњишта пред Kуртијевим дивљим зверима и међународном аждајом. Слава Србима са Kосова и Метохије који су дали живот у одбрани својих домова и своје родне земље од све већег угњетавања и тираније од стране власти шиптарског окупационог режима и покој души албанском полицајцу", навео је тада Стоилковић.

После одлуке званичног Скопља да подржи улазак тзв. Косова у Саавет Европе и да ова земља буде коспонзор резолуције о Сребреници у УН, Стоилковић је интервјуу "Вечерњим новостима" констатовао: "Албанци нам убудуће неће кројити капу".

"Македонски грађани и македонски народ су оно што су имали рекли 1999. године, кад је Србија била бомбардована и то потврђују кад год је Србији потребна нека помоћ. Нажалост, има подоста квислинга међу македонским политичарима. Иначе, гласање Македоније за пријем тзв. Косова у Савет Европе наишло је овде на општу осуду, изазвало је код македонског народа бес због немоћи да ово већ алармантно стање некако промене", изјавио је у априлу ове године Стоилковић.

После најаве Мицкоског да ће Србин у Владу, међу Албанцима у Северној Македонији, разумљиво, разочарење и забринутост. Огласио се Арбер Адеми, потпредседник албанске странке ДУИ, разочаран, каже, што је Охридски споразум, први пут од 2001. године у рукама "Србина путинистичких уверења".

Политички аналитичар из Скопља Бљерим Хисени, забринуто је изјавио да је  све ово што се тренутно дешава у Северној Македонији "показатељ да ВМРО више верује Србима, него Албанцима".

Не треба сумњати, албански одговор на Србина у влади Северне Македоније неће бити млак и тек ће стићи. Они се са том чињеницом неће помирити.

image