Србија и Балкан

Довиђења за "Мирдита, добар дан": Одакле милиони за провокације Срба?

Највиши државни званичници позивају на отказивање фестивала, који посредно прима новац и од српских пореских обвезника
Довиђења за "Мирдита, добар дан": Одакле милиони за провокације Срба?© Stefan Tomasevic/ATAImages

Организатори фестивала "Мирдита, добар дан" ове године добили су од представника највише власти у Србији изричито, али и даље незванично "довиђења", будући да је кап која је прелила чашу очигледно било то што је манифестација која пропагира независност Косова и Метохије заказана на дан једног од најзначајнијих српских празника – Видовдан.

Неколико министара у Влади Србије тражило је забрану фестивала. Председник Привременог органа Београда Александар Шапић поручио је да градска управа неће дати ниједну дозволу, док је министар унутрашњих послова Ивица Дачић позвао организаторе да откажу манифестацију, наводећи да није право време за њено одржавање.

Фестивал у чијем је фокусу промоција независности јужне српске покрајине, под плаштом културне сарадње Србије и такозваног Косова, одржава се од 2014. године и тешко је заправо и рећи да је икада и било "добро" време за његове програме, па је тако, готово сваке године, изазивао бурне протесте јавности.

Ни најава да ће фестивалски програм, после бурних реакција, бити померен на 27. и 29. јун, није умирила јавност, која није могла да пренебрегне чињеницу да су организатори манифестације, имајући на располагању 365 дана у години, изабрали да фестивал о независности такозваног Косова, организују баш на Видовдан. Овакав поступак протумачен је као отворена провокација у циљу изазивања беса и револта јавности, која је, ето, поприлично осетљива на нарушавање територијалног интегритета сопствене земље.

"Желе да их забране, да могу да кукумачу"

"Главни организатор је Иницијатива младих која је и организатор Параде поноса у Београду и одатле знам да кад се Парада поноса заказује, увек се отвори црквени календар и гледа се да се случајно не поклопи са црвеним словом. Тако да они сигурно проверавају када је који празник. То што су 'Мирдита, добар дан' ставили на Видовдан, није грешка – већ је намерно. Ишли су управо ка томе да се догађај забрани, како би могли да свуда около кукумачу како је Србија фашистичка земља, да би им дали још који динарчић за пројекте", истиче активиста и директор "Мерлинка фестивала" Предраг Аздејковић у разговору за РТ Балкан.

У фестивал "Мирдита, добар дан" је, према његовим речима, "убризгано ко зна колико стотина хиљада евра, највише од Европске уније", а немају никакве резултате иако тврде да су им циљеви нормализација односа Београда и Приштине и помирење.

"Кад се тај фестивал одржава у Приштини, тамо воде уметнике из Београда који ће рећи да је Косово независно , а кад дођу у Београд воде уметнике који ће рећи исто то. Кад наши уметници оду са представом у Митровицу и не дају им да уђу на Космет сви ћуте", закључује Аздејковић.

Срби и Рокфелер

Као финансијер фестивала "Мирдита, добар дан", на прву лопту помињу се Рокфелер фондација и Министарство културе, омладине и спорта тзв. Косова, али посредно, фестивал за који неки кажу и да је антисрпски – финансира се српским новцем.

Један од партнера манифестације су, наиме, и Грађанске иницијативе, у чији буџет, види се по листи њихових донатора, стиже новац Министарства омладине и спорта, Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и Координационог тела Владе Републике за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Било је, међутим, година када су државне институције Србије на кукавичје јаје названо "Мирдита", отворено одговарале са "добар дан".

"Фестивал је 2015. године добио писмо подршке тадашњег премијера Србије Александра Вучића, где се Граду Београду препоручивало да уступи своје просторе његовим догађајима. Наредне године имали смо писмо Едија Раме и Вучића, које је читано на њему, а данас смо стигли до тога да је овај фестивал државни непријатељ број један", подсетила је за НИН програмска директорка Иницијативе младих за људска права, Софија Тодоровић, одраније позната по свом ставу да "Косово" треба да добије столицу у Уједињеним нацијама.

Те 2016. године, манифестација је организована у знак сећања на прослављеног глумца Бекима Фехмиуја, а, између осталог, двојица премијера поручили су у том писму да је Фехмију својом уметношћу оставио неизбрисив траг и међу Србима, и међу Албанцима.

На сајту Канцеларије за Косово и Метохију и дан данас стоји вест објављена 2015. године која манифестацију представља као "покретање сусрета и културних размена српске и косовско-метохијске сцене, који стварају традицију окупљања и континуиране сарадње два друштва, у циљу унапређења њихових друштвених, политичких и културних односа". Као да је икад било косовско-метохијског, мимо српског друштва?

Исте године, фестивал је отворио министар културе Иван Тасовац, истичући како је култура ту да помогне да се превазиђу међусобно неразумевање "јер не познаје границе".

Министарство културе Србије, али ни Иницијатива младих за људска права, до објављивања овог текста нису одговорили на упит да ли је то министарство, (односно и друге државне институције), у претходним годинама, фестивалу пружало финансијску или било коју другу врсту подршке приликом организације.

Толерантност Србије на промоцију независности Приштине, с годинама је изгледа опала, тако да је тренутни министар културе Никола Селаковић, који је оценио да организација такозваног фестивала на Видовдан не представља само провокацију, већ нешто што "манифестује уопште однос албанске, приштинске врхушке према ономе што је српска култура".

Подсећајући да је патријарху Порфирију пре више од месец и по забрањен улазак на КиМ, где је кренуо у своју кућу – у Пећку патријаршију, а глумцу Ненаду Јездићу да на северу КиМ одигра своју монодраму "Књига о Милутину", Селаковић је нагласио да то показује да култура постаје озбиљна жртва терора Приштине.

Промоција сецесионизма па и тероризма

Под етикетом "култура" годинама се већ подваљују сепаратистичке и великоалбанске идеје, па се тако још памти када су 2018. године, "уметници" са Космета покушали да преко административне линије "прошверцују" фотографију на којој је обележје терористичке ОВК.

Одлуку да ово "уметничко дело" не пређе преко административне линије, донео је 2018. године тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а да слику пренесе покушала је сликарка Елиза Хоџа.

Иста та Елиза Хоџа, као и још један од учесника "Мирдите", глумац и продуцент Фатмир Спахију, основали су пре неколико година кампању "Слобода има име – ОВК", у част и славу врхушке терористичке УЧК која је тренутно у Хагу.

Уместо да прихвате одговорност за то што људи који на њихов позив већ годинама вршљају по Београду отворено подржавају злочиначку организацију одговорну за етничко чишћење Срба из јужне српске покрајине, организатори фестивала у то време су за све окривили Балкан "дубоко затрован национализмом, етничким искључивостима и мржњом".

image