Србија и Балкан

Дрецун: Сталним притисцима Приштина настоји да потпуно онемогући живот Србима на КиМ

Имајући у виду све оно што је Курти урадио, може се констатовати да је север Космета претворен у неку врсту логора за српски народ, оценио је Дрецун
Дрецун: Сталним притисцима Приштина настоји да потпуно онемогући живот Србима на КиМ© R.Z./ATAImages

Свим једностраним мерама које се уперене против српског народа Приштина настоји да у потпуности онемогући нормалан живот Србима и тиме их натера да оду са Косова и Метохије, посебно са севера, изјавио је посланик у Скупштини Србије Милован Дрецун.

Он је истакао да забрана употребе динара на КиМ – нередовно снабдевање храном, лековима, забрана уласка робе из централне Србије на Космеру, терор који се свакодневно спроводи, имовинска и безбедносна несигурност код Срба – ствара осећај да немају никакву перпсективу на КиМ, посебно код младих људи.

"Фокус привремених институција самоуправе када је у питање терор над Србима, је сада усмерен на младу генерацију да им се у старту покаже да нису добродошли на КиМ и да не могу ту да граде своју будућност. То јесте дугорочна политика коју Приштина спроводи са циљем да или у потпуности етнички очисти КиМ, или да се број Срба сведе на шездесетак хиљада, јер кажу ако би било толико Срба онда би било илузорно очекивати да се формира ЗСО", оценио је Дрецун за Танјуг.

Он сматра да онемогућавање нормалних услова живота Србима представља најснажнији притисак на Београд, јер, како је навео, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да тим притиском на српски народ натера Београд да направи политичке уступке у оном делу који Приштине највише тражи – де факто признање тзв. Косова и непротивљење чланству Приштине у међународним организацијама.

"То потврђује и последња Куртијева изјава када је рекао да је њихов кључни спољнополитички циљ чланство тзв. Косова у ЕУ, а да је 'војна судбина НАТО'. Они очигледно имају добро разрађену стратегију како да их реализују, а све им зависи од тога да ли ће од Београда издејствовати те политичке уступке и прихватање француско-немачког предлога", изјавио је он.

Дрецун каже да се не могу одвојити политички циљеви од онога што Курти предузима као казнене мере против српског народа, и додаје да се, имајући у виду све оно што је Курти урадио, може констатовати да је север Космета претворен у неку врсту логора за српски народ.

Он се осврнуо на изјаве америчких амбасадора у Београду и Приштини у којима с једне стране Кристофер Хил каже да се од Србије неће тражити де јуре признање тзв. Косова за улазак у ЕУ, већ нормални односи Београда и Приштини, док с друге стране Џефри Ховенијер каже да закључак дијалога Београда и Приштине мора бити узајамно признање "Косова" и Србије.

"Размимоилажење ставова америчких амбасадора у Београду и Приштини, као и изјаве званичника из Стејт департмента показују да нема јединственог става у америчкој администрацији, иако сви они сматрају тзв. Косово државом", оценио је Дрецун.

Према његовим речима, амбасадор Хил је само пренео званични став ЕУ, док је амбасадор Ховенијер изнео ставове који нису толико отворени у делу америчке администрације која сматра да Београд треба натерати да преко француско-немачког предлога призна лажну државу Косово и да то треба да буде испоручено као услов Београду за чланство у ЕУ.

"О томе је немачка амбасадорка нама говорила у Скупштини недавно. Када сам је питао о том ставу, она је рекла да се француско-немачким предлогом не тражи де јуре признање од стране Србије, да ће то бити у другој фази. Циљ је исти да ли у првој фази у де факто, па у другој де јуре, али то је коначни циљ и то је Ховенијер и рекао", оценио је Дрецун.

Иако постоје они који у америчкој администрацији желе да услове Србију чланством у ЕУ да се одрекне КиМ ако жели да буде чланица, Дрецун истиче да постоје и они попут амбасадора Хила који су много опрезнији, много боље разумеју позицију Србије и који настоје да уваже део њених националних интереса, због чега сматра да би званична државна комуникација Србије са Хилом требало да буде динамичније и отворенија јер је преко њега могуће конструктивније радити на побољшању билатералних односа.

image