Србија и Балкан

Дачић: Одржавање Сабора историјски важно; Каран: Декларација израз политичке зрелости

Стационирање хеликоптера МУП-а Србије у Требињу представља прву реализацију договора са недавно одржаног Свесрпског сабора у Београду које су постигла двојица министара са представницима полицијских управа Србије и Републике Српске
Дачић: Одржавање Сабора историјски важно; Каран: Декларација израз политичке зрелости© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Требињу да је историјски важна чињеница да је одржан Свесрпски сабор, јер је било потребно да се разбије политичка и психолошка баријера да се нешто не сме како се неко не би љутио.

Дачић је навео да могу да се организују бошњачки сабори, хрватски сабори, да Албанци славе дан заставе, а да једино није могуће да српски народ размишља о неком облику заједничког рада, преноси Срна.

Када је реч о резолуцији о Сребреници усвојеној у УН, Дачић је истакао да никад није било спорно да се осуђују сви злочини, али да је историјски некоректно истицање једног таквог догађаја како би одредио суштину рата у БиХ.

"Никад се није десило да се доноси нека посебна резолуција након доношења опште резолуције о геноциду. Не видимо шта смо добили тиме, а видим шта смо изгубили. Резолуција је донела даљу политичку нестабилност и међусобно оптуживање", рекао је Дачић новинарима у Требињу.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран поручио је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа општи, политички акт, али и израз политичке зрелости и субјективитета српског народа.

"То само има онај народ који има своју државу и када осети да се његова снага тог политичког представљања, свеобухватности и заједништва може угрозити и угрожава он прави таква дугорочна документа који су документи статике, динамике и програмски документи", рекао је Каран новинарима.

Каран је поновио да је Декларација акт мира, помирења и пружена је рука свим народима који живе на овим просторима.

Каран и Дачић потписали су данас у Требињу меморандум о сарадњи два министарства током туристичке сезоне.

Реч је о првом акту реализације Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која је потписана на Свесрпском сабору у Београду.

Стационирање хеликоптера МУП-а Србије у Требињу представља прву реализацију договора са недавно одржаног Свесрпског сабора у Београду које су постигла двојица министара са представницима полицијских управа Србије и Републике Српске.

Хеликоптер "бел 212 "служиће као подршка ватрогасцима у гашењу евентуалних пожара у Требињу, Херцеговини или било где у Српској ако се за то укаже потреба.
Како се наводи, носивост воде у ведру износи 1,2 тоне.

image