Србија и Балкан

Кад ће протесна нота Хрватској? Реакције на изјаву Грлић Радмана о Јасеновцу

Хрватски министар изјавио је у Тивту да је Загребу резолуција о Јасеновцу неприхватљива и бесмислена, што је наишло на реакције представника Срба у Црној Гори
Кад ће протесна нота Хрватској? Реакције на изјаву Грлић Радмана о ЈасеновцуGetty © Thierry Monasse

Након што је хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман јавно критиковао намере Црне Горе да донесе резолуцију о Јасеновцу, огласиле су се представници просрпских странака.

"Ђе сте премијери, председници и министри да реагујете данас на Грлић-Радмана. Дабогда се бродом 'Јадран' вратио у Хрватску, и још га частите Херцег Нови успут, пошто су нам Превлаку већ узели", коментарисао је лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић.

Упутити Хрватској протесну ноту

Оштро осуђујем изјаву хрватског министра вањских послова Гордана Грлић Радмана о Резолуцији о Јасеновцу, али и о предлогу изгласавања иницијативе о такозваном "Божићном устанку", рекао је председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић.

"Поменута изјава је директно мешање у унутрашње прилике у Црној Гори, али и ниподаштавање стотина хиљада невино страдалих жртава у Независној држави Хрватској. Имајући у виду да су министри актуелне црногорске Владе, али и претходних Влада врло агилно и промптно реаговали на много безазленије изјаве о заштити српских интереса у Црној Гори, а које су долазиле са званичних адреса из Београда, сматрам да МВП мора упутити протесну ноту Влади Републике Хрватске због несмотрених изјава њиховог министра", саопштио је у изјави за медије Дајковић.

Како је предочио, да је неким случајем председник Републике Србије Александар Вучић дао изјаву попут ове коју је дао министар Радман Грлић тло се не би смиривало данима због разних НВО организација, "интелектуалаца" и црногорске опозиције, не би се могло живети.

"С тим у вези, ово је прилика да црногорске власти покажу да им Србија, па и председник Вучић нису једине политичке мете и једини трн у оку", казао је Дајковић.

image