Србија и Балкан

До 38 степени у земљи: Наредних дана пик врелог таласа

Најтоплији дани биће од четвртка до суботе, прогнозира Републички хидрометеоролошки завод
До 38 степени у земљи: Наредних дана пик врелог таласа© Cecilia Fabiano/LaPresse via AP/Танјуг

У Србији ће сутра бити претежно сунчано и веома топло, са максималним температурама од 35 до 38 степени, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Најнижа температура кретаће се од 15 степени до 22, а највиша у Београду биће до 37 степени Целзијуса.

У већем делу земље дуваће слаб и променљив ветар, само у Војводини ће бити повремено умерен, јужног и југозападног правца.

Наредних дана наставиће се врео талас, тако да ће најтоплије бити од четвртка до суботе.

За викенд се, али и почетком следеће седмице, уз локални развој облачности, очекује изолована, ретка појава краткотрајних пљускова са грмљавином.

Особама са респираторним и срчаним тегобама саветује се опрез услед очекиваних биометеоролошких прилика.

"Могући су нервоза, осећај узнемирености и главобоља", додаје се.

"Батут": Температуре веома опасне

Упозорење на "веома опасне појаве" издао је Институт за јавно здравље "Батут" за период од сутра, 19. до 22. јуна, за када постоје услови за појаву топлотног таласа у већем делу Србије.

"Батут" је најавио да се врх топлотног таласа очекује 21. јуна у Бечеју, Кикинди и Зрењанину, где ће температуре достићи 38 степени Целзијуса.

"За период до 21. јуна прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха ће бити у категорији веома опасне појаве на територији јужнобачког, севернобанатског и средњобанатског округа, а у категорији опасне појаве у деловим северне, западне и централне Србије у периоду од 19. до 21. јуна", наводи "Батут".

image