Србија и Балкан

Огласио се црногорски министар о Јасеновцу: Грлић Радман има право

Изјава хрватског министра о резолуцији о Јасеновцу коју Скупштина Црне Горе планира на усвоји изазвала је бројне реакције у Подгорици
Огласио се црногорски министар о Јасеновцу: Грлић Радман има право© Влада Црне Горе

Министар спољних послова Црне Горе Филип Ивановић огласио се саопштењем у којем је хрватском министру Гордану Грлић Радману пожео добродошлицу и изразио уверење да је његова посета Црној Гори прошла у добром расположењу и духу пријатељства између две државе.

"Што се тиче његовог коментара, који је дао на територији Црне Горе у својству радо виђеног госта, о резолуцији о Јасеновцу и о одређеним питањима из црногорске прошлости, колега Грлић Радман има право на своје мишљење и на јавно изношење истог, баш као што и црногорски и хрватски законодавни домови имају право да расправљају о свим темама за које представници грађана мисле да су вредне дискусије", каже Ивановић.

Додаје да неке од тих тема могу бити посебно деликатне, те да су зато сви, а нарочито министри спољних послова, дужни да им приступе с посебним сензибилитетом, увек водећи рачуна о јасној подели власти и међудржавном поштовању.

"Сигуран сам да ћемо и убудуће министар Грлић Радман и ја поступати на тај начин. Што се осталих питања тиче, могу да поновим већ изречени став да о њима Република Хрватска има смислене аргументе, али их има и Црна Гора. Ти аргументи су с обе стране већ саопштавани, па и током наших редовних и конструктивних билатералних сусрета, а Црна Гора остаје отворена да о свим темама разговара како на радном тако и на политичком нивоу, увек водећи рачуна о добросуседским и савезничким односима са Хрватском. Уверен сам да иста спремност постоји и с хрватске стране", закључио је Ивановић.

Подсетимо, хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман рекао је данас да је за Хрватску "неприхватљива и бесмислена" резолуција о Јасеновцу коју би требало да донесе Скупштина Црне Горе и најавио реакцију Загреба.

image