Србија и Балкан

Вишковић: Нове санкције САД неправда према слободној политици Републике Српске

Pредседник Владе Републике Српске nагласио је да ово није никакав одраз моћи већ историјски пример неправде који је усмерен према Републици Српској и слободној политици, чији се "извор одлучивања не налази у појединим амбасадама у Сарајеву већ у народу"
Вишковић: Нове санкције САД неправда према слободној политици Републике Српске© FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Нови пакет америчких санкција још је једна потврда урушавања и коначног укидања Републике Српске, од стране појединих сила које предводе САД, рекао је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

У реаговању на саопштење Стејт департмента, да су САД санкционисале два појединца и седам компанија који, како се наводи, обезбеђују главне изворе прихода за председника Републике Српске Милорада Додика и његову породицу, Вишковић је додао да је "поражавајуће да неко преко отежавања привредне ативности одређеним предузећима и гушењем медијских слобода покушава да оствари своје политичке интересе".

Истакао је да ово није ништа друго већ још један од притисака на руководство Републике Српске, које има за циљ да посредством економског притиска и директног удара на привреднике успори економску активност, као и да ослаби политички став руководства Српске, преноси РТРС.

"Ни једно, ни друго се неће десити, показали смо да знамо да се носимо са таквим стварима, као и да велика већина света не мисли као они који нам уводе санкције", рекао је Вишковић.

Нагласио је да ово није никакав одраз моћи већ историјски пример неправде који је усмерен према Републици Српској и слободној политици, чији се "извор одлучивања не налази у појединим амбасадама у Сарајеву већ у народу".

Како је наведено у саопштењу Стејт департмента, санкционисана је мрежа коју чине седам субјеката - Инфинити интернешенел група, "Проинтер", "Калдера", Инфинити медија, К-2 аудио сервис, Уна ворлд нетворк и Сиријус 2001, као и власник Инфинити групе Ђорђе Ђурић и генерални директор компаније "Калдера" Миленко Чичић који, како се тврди, представљају главне изворе прихода за Милорада Додика и његову породицу.

image