Србија и Балкан

У Србији данас најтоплији дан од почетка године: Лекари саветују како се заштитити на врућини

У Нишу се очекује 38 степени, док ће у Београду, Новом Саду и Крагујевцу температура бити за степен нижа
У Србији данас најтоплији дан од почетка године: Лекари саветују како се заштитити на врућини© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Пред нама је најтоплији дан од почетка године – температура ће бити и до 38 степени. Лекари саветују да се избегава боравак напољу у најтоплијем делу дана, а до суботе нас очекују температуре и до 40 степени, па се опрез препоручује до краја седмице.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода Србије, најтоплије ће бити на југу и истоку земље. У Нишу се очекује 38 степени, док ће у Београду, Новом Саду и Крагујевцу температура бити за степен нижа.

У Источној и Југоисточној Србији на снази је црвени метео-аларм. Из РХМЗ-а објашњавају да то значи да су прогнозиране нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. У остатку земље је проглашено наранџасто метео-упозорење.

Савет лекара је да се у најтоплијем делу дана не излази, већ да дозволимо телу да се навикне тако што ћемо излазити у раним јутарњим и касним вечерњим часовима.

"Свима сметају ове температурне разлике. Наравно, ми који се сматрамо здравима и нама треба време да се аклиматизујемо, тако да увек је најбољи савет да излазимо напоље у раним јутарњим часовима и касним вечерњим, да дамо свом телу шансу да се навикне. Хронични пацијенти да не излазе у најтоплијем делу дана, баш ако морају и ако немају неке неодложне послове нека користе терапију. Увек би требало да излазимо из куће, да на време једемо, да понесемо флашицу воде и наравно нека ужина је увек добра", рекла је др Бојана Аћимовић из београдске Хитне помоћи за РТС.

Најозбиљније последице сунчаница и топлотни удар

Јелена Вукотић из ДЗ "Звездара" каже да је савет свим грађанима у оваквим високо озбиљним временским приликама да узимају минимално 1,5 литар течности, без преке потребе да не излазе напоље у периоду од 10 од 17 часова, па и 18 часова, да климатизују просторије за пет до седам степени ниже од спољашњих температура, али не више и да 10 до 15 минута пре изласка искључе климу да би се организам адаптирао, па тек онда да напусте своје боравиште.

Због високих температура ваздуха, које ће наредних дана износити и 40 степени Целзијуса, без преке потребе не треба излазити напоље у периоду од 10-17, па и 18 часова, треба пити најмање 1,5 литар течности, а климатизовати просторије за пет до седам степени ниже од спољашњих, изјавила је данас Јелена Вукотић из ДЗ "Звездара".

Вукотић у изјави за Танјуг подсећа да су најчешће, а уједно и најозбиљније последице високих температура, сунчаница и топлотни удар.

"Температуре више од 30 степени трају континуирано дуже од три дана, те их са правом називамо топлотним таласима", рекла је др Вукотић, начелница Службе за здравствену заштиту одраслог становништва ДЗ "Звездара".

Она истиче да овакви климатски услови не одговарају ни потпуно здравој популацији, а најугроженија су деца, труднице, старији грађани односно хронични болесници.

"Међу њима најугроженији су најмлађи, односно бебе и стари грађани", рекла је Вукотић.

Она је објаснила да су механизми настанка сунчанице и топлотног удара различити, "зато не представљају како многи погрешно мисле, исто стање".

"Сунчаница је најчешћа последица директног излагања главе сунцу, најчешће потиљка главе и врата. Најчешће погађа неопрезне купаче, шетаче у периоду од 10 до 17 часова, старије људе који морају да изађу, а не носе шешире са већим ободом, светле боје", рекла је др Вукотић.

Према њеним речима, симптоми сунчанице су главобоље, малаксалост, зујање у ушима, вртоглавица, црвена и влажна кожа, понекад и повишена температура тела, па и осећај мучнине, повраћање, затим и несвестица, губитак свести и уколико се не реагује на време, коме па и смрти.

"Битно је одмах изложеног склонити у хлад, или одвести у замрачену просторију и давати му гутљај по гутљај благо расхлађене течности. Никако кафе и алкохола. На чело и потиљак расхлађене облоге мењати на 5 до 10 минута. Уколико је конфузан, повраћа, одмах позвати Хитну помоћ и уколико изгуби свест ставити га на бок и пратити ритам дисања", рекла је др Вукотић.

Она је објаснила да, уколико дође до застоја, треба предузети мере реанимације до пристизања екипе Службе хитне помоћи.

"Топлотни удар за разлику од сунчанице не настаје директном излагањем сунцу и сунчевој топлоти, већ или личним загревањем у оваквим временским неприликама, вежбањем, трчањем, радом на грађевини, у пекари, радом поред машина и пећи које емитују топлоту и последично великом загревању организма", рекла је др Вукотић.

Она је навела да су најважнији знакови топлотног удара изузетно висока температура тела и преко 41 степена Целзијуса - хипертермија, кожа је изузетно топла, црвена, али сува и грчева мишића, губитка течности, електролита тј. конвулзија.

"Уколико се примети било који знак топлотног удара, или се зна да је унесрећени био изложен напору и високој температури одмах треба позвати Хитну помоћ, а затим приступити расхлађивањем тела унесрећеног, вентилатором уколико га има или направити промају, уколико има свести гутљај по гутљај течности, стављати хладне - ледене облоге у прегибе. Уколико је без свести уз сво расхлађивање такође га окренути на бок у 'кома' положај и уколико престане да дише приступити мерама реанимације, све док не стигне Хитна помоћ", рекла је др Вукотић.

Какво нас лето очекује?

Лето, календарски, почиње сутра, а стручњаци већ предвиђају обарање температурних рекорда.

Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је за РТС да ових дана очекујемо температуре које ће бити за 10 степени више него што су очекиване за ово доба године, са температурама и до 40 степени.

Истакао је да тренутне прогнозе не показују да ћемо имати најтоплије лето, али ћемо имати изузетно топло лето. То значи са температурама које су уочљиво изнад просека и са неколико топлотних таласа.

image